Nieuwe app legt controle over delen van gegevens bij smartphonegebruiker

Utrechtse statisticus ontvangt Vidi-beurs

Smartphones kunnen dagelijks gegevens verzamelen over activiteiten en gedrag van hun gebruikers, gegevens die buitengewoon interessant zijn voor onderzoekers om de samenleving beter te begrijpen. Maar bij het delen van deze gegevens maken mensen zich zorgen om hun privacy. Statisticus aan de Universiteit Utrecht Bella Struminskaya wil een app ontwikkelen die de smartphonegebruikers controle geeft over welke gegevens wel en niet gedeeld mogen worden. NWO kent Struminskaya de Vidi-beurs van 800.000 euro toe om haar onderzoeksvoorstel te verwezenlijken.

smartphones

Met haar Vidi-beurs wil de Utrechtse statisticus de methoden van dataverzameling van digitale gedragsgegevens verbeteren. Struminskaya: “De snelle groei van big data, geproduceerd door smartphones en slimme apparaten, transformeert sociaalwetenschappelijk onderzoek. GPS kan bijvoorbeeld worden gebruikt om mobiliteit en beweging te meten. Ook kunnen sociale interacties dankzij smartphonegebruik beter bestudeerd worden.” De onderzoeker geeft aan dat zulke gegevens gedrag nauwkeuriger meten dan zelfrapportage. Maar mensen zijn terughoudend in het delen van deze verzamelde privégegevens.

Zeggenschap bij gebruiker

De statisticus geeft aan dat de bereidheid om gegevens te delen toeneemt als mensen controle hebben over de gegevensverzameling. “Maar momenteel ontbreekt die controle nog. Het doel van mijn project is om nieuwe methoden te ontwikkelen, bijvoorbeeld een nieuwe app, om deelnemers aan onderzoek zeggenschap te geven over de gegevens die ze delen, en tegelijkertijd een geldige meting te garanderen voor de onderzoekers.”

De te ontwikkelen app is een potentiële game changer voor het Nederlandse onderzoekslandschap.

Game changer

Een van de beoordelaars van Struminskaya’s onderzoeksvoorstel noemde de te ontwikkelen app een potentiële game changer voor het Nederlandse onderzoekslandschap. De onderzoeker zelf hoopt vooral dat haar onderzoek nieuwe mogelijkheden biedt aan wetenschappers die nieuwe soorten data willen verzamelen. Struminskaya: “Ik vind het buitengewoon interessant om resultaten van methodologisch onderzoek toe te passen in de praktijk. Ik ben dolblij dat NWO mij de kans heeft gegeven om dit project uit te voeren.”

Naast Struminskaya ontvingen nog 12 andere wetenschappers van de Universiteit Utrecht een Vidi-beurs.