Nieuw tuindeel: de Noord-Amerikaanse bostuin

Overzicht van boven op de net aangelegde Noord-Amerikaanse bostuin
Foto: Gijs Steur

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de aanleg van een nieuw tuindeel in de Botanische Tuinen: de Noord-Amerikaanse bostuin. Deze week werd de laatste boom geplant. Omdat het even duurt voordat alles groeit en bloeit, is de officiële opening van het tuindeel in oktober 2022.

De Noord-Amerikaanse bostuin omvat het terrein tussen het Taxodiummoeras en het Bamboebos. De focus in deze veelzijdige tuin ligt op soorten uit het noordoostelijk deel van Noord-Amerika. Hieronder vallen de bossen van de zuidelijke Appalachen tot aan de boreale wouden in Canada. Deze bossen bieden veel soorten die prachtig bloeien, mooie herfstkleuren hebben en smakelijke vruchten leveren. We planten bomen, struiken en kruiden met belangrijke sociaal-culturele waarde. Op die manier nemen we het publiek mee in de verschillende rollen die planten spelen in het leven van de inheemse bevolking uit deze regio.

Van eigen kweek

Afgelopen winter is gestart met de aanleg van de Noord-Amerikaanse bostuin. De grond werd geëgaliseerd, er is bladaarde/verteerde boomschors op aangebracht om de structuur van de grond te verbeteren, er zijn bospaadjes aangelegd en er zijn bomen en heesters geplant, waarvan een aantal van eigen kweek zijn. De onderbegroeing wordt later geplant, daarvoor moet de grond eerst 'rijp' zijn en meer bodemleven bevatten.

Najaarspracht

De Noord-Amerikaanse bostuin draagt bij aan het aantrekkelijk maken van de Tuinen later in het jaar. De planten hebben in het najaar prachtige herfskleuren. Het tuindeel wordt daarom pas in oktober officieel geopend.

Foto's: Ivo van Capel en Akkie Joosse

  • Een grafmachine tilt de laatste boom die wordt geplant
  • Heesters van eigen kweek
  • Tuinmedewerkers zorgen voor ondersteuning van jonge bomen