Nieuw Text and Data Mining platform Constellate

Digital Humanities Platformen ondersteunen onderwijs en onderzoek
Text and Data Mining (TDM) krijgt een steeds grotere rol binnen geesteswetenschappelijk onderzoek. Ook aan de Universiteit Utrecht zien we een groeiende vraag naar TDM mogelijkheden voor onderzoek- en onderwijsdoeleinden. Als medewerker aan de Universiteit Utrecht heeft u al toegang tot verschillende Digital Humanities platformen waarmee TDM mogelijk is, zoals het door het Utrecht Digital Humanities Lab ontwikkelde I-Analyzer, maar ook het platform van uitgever Gale Cengage, het Gale Digital Scholar Lab (zie ook DH platformen).

Bèta evaluatie biedt voordelen voor medewerkers
Vorige maand is de UB ook gestart met deelname aan de bèta evaluatie van een nieuw TDM platform, Constellate, ontwikkeld door JSTOR/Portico. Dit platform biedt mogelijkheden om TDM te leren en uit te voeren en datasets te bouwen met eigen of door het platform digitaal beschikbaar gestelde teksten. Deelname aan de bèta evaluatie biedt een aantal voordelen aan UU-medewerkers: zo mogen de datasets die u kunt bouwen, visualiseren en downloaden 50.000 items bevatten (in plaats van 25.000).
Open Education speelt een belangrijke rol in bij het platform. Het onderwijsmateriaal van Constellate is open toegankelijk en u kunt ermee aan de slag voor met het maken van uw eigen materiaal.
 

Aan de slag met Constellate?
Universiteit Utrecht medewerkers kunnen zich aanmelden voor de workshop ‘Introduction to Text Analytics’, aangeboden door JSTOR/Portico, een reeks die in mei tweemaal per week plaatsvindt.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op het platform Constellate.
Voor suggesties ter verbetering/uitbreiding van het platform of interesse in het volgen van de workshop van Constellate kunt u contact opnemen met Puck Wildschut, teamlid van Digital Humanities Support en vakspecialist Digital Humanities van de UB, via p.a.wildschut@uu.nl.