Nieuw internationaal project verkent toekomstige klimaten van poolgebieden

De poolgebieden spelen een cruciale rol in het in balans brengen van het wereldklimaat, omdat ze veel sneller opwarmen dan de rest van de wereld. Toch hebben klimaatvoorspellingen voor de poolgebieden nog steeds significante onzekerheden. Dit hindert pogingen om klimaatverandering af te remmen en om te gaan met de effecten, die we niet alleen zien binnen de poolgebieden, maar ook in Europa en de rest van de wereld. PolarRES, een nieuw onderzoeksproject gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie, gaat aan de slag om klimaatvoorspellingen in de poolgebieden betrouwbaarder te maken.

In de komende vier jaar gaan onderzoekers in het project nieuwe inzichten in poolprocessen ontwikkelen en een zogenaamde ‘storylines-benadering’ toepassen. Het onderzoek gaat verkennen hoe poolklimaatverandering bijvoorbeeld bosbranden en permafrostontdooiing beïnvloedt. Als eeuwenoude permafrost ontdooit, komen meer broeikasgassen vrij in de atmosfeer, die dan verder bijdragen aan een hetere planeet. Onderzoeksresultaten van het PolarRES-project gaan belangrijke kennis bijdragen aan de EU-strategie voor Klimaatactie.

Aan de Universiteit Utrecht gaat Willem Jan van de Berg regionale en wereldwijde modellen gebruiken om de huidige en toekomstige interactie tussen de atmosfeer, zee-ijs en wolken voor zowel het noordpoolgebied als Antarctica te bestuderen. Dit onderzoek zal leiden tot een verbeterd inzicht in de gevoeligheid van de poolgebieden voor klimaatverandering.

Internationale samenwerking

polar ice

“Internationale samenwerking is cruciaal om klimaatgevolgen in de poolgebieden vast te stellen. Het vereist een breed scala aan expertise en infrastructuur, waardoor het belangrijk is om vooraanstaande experts uit de hele wereld samen te brengen om dit probleem aan te pakken”, zegt Priscilla Mooney, leider van het internationale onderzoeksteam en klimaatwetenschapper aan NORCE Norwegian Research Centre. Het project verenigt onderzoekers uit de EU, China, Japan, Rusland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de VS.

Het project gaat niet alleen het klimaat in de poolgebieden bestuderen, maar ook andere wereldwijde factoren die deze gebieden beïnvloeden. De onderzoekers zullen gebruikmaken van de allernieuwste numerieke modellen en geavanceerde satellietproducten van het Earth Observation Programme van de European Space Agency. PolarRES gaat ook nieuwe inzichten leveren in hoe natuurkundige en chemische processen die cruciaal zijn voor atmosfeer-oceaan-ijs-interacties het wereldwijde klimaatstelsel kunnen vormgeven.

PolarRES

Het PolarRES-project ontvangt 8 miljoen euro aan subsidie van het Horizon 2020 Onderzoeksprogramma van de Europese Unie van 2021 tot 2025, als onderdeel van het EU-beleid ter ondersteuning van de transformatie naar een koolstofarme, veerkrachtige toekomst en de klimaatactie ter ondersteuning van het Klimaatakkoord van Parijs. Het project wordt gecoördineerd door het NORCE Norwegian Research Centre.