Niet ziekte, maar immuunsysteem maakt depressief

Antidepressiva nodig om beloningssysteem te ondersteunen

Mensen met aandoeningen waarbij het immuunsysteem voortdurend actief is, zoals reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn, lopen een groter risico om depressief te worden. Promovenda Floor van Heesch ontdekte dat die depressiviteit rechtstreeks te herleiden is tot het overactieve immuunsysteem. Dat biedt perspectief op een effectievere behandeling. Van Heesch promoveert op 15 januari op dit onderzoek.

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten. De eerste stap hierin is dat zogenaamde cytokinen worden afgegeven, stofjes die de immuuncellen het signaal geven om in actie te komen.
De cytokinen komen ook in de hersenen terecht. Van Heesch toont in haar promotieonderzoek overtuigend aan dat zij daar het beloningssysteem onderdrukken. Hierdoor vermindert het vermogen om plezier te beleven en dat verhoogt het risico op een depressie.

Preventief screenen

‘Wat heel duidelijk uit mijn onderzoek blijkt, is dat een overactief immuunsysteem de hersenen beïnvloedt en dat in dat geval de depressiviteit dus een hele fysieke oorzaak heeft. Dit werpt een nieuw licht op de behandeling van patiënten met chronisch inflammatoire aandoeningen zoals reuma en multiple sclerose en bij kankerpatiënten die behandeld worden met cytokinen’, licht Van Heesch toe. Naast de behandeling van hun fysieke klachten, zouden deze patiënten ook moeten worden gescreend op depressie. Door het vroegtijdig onderkennen van de depressie kan deze eerder behandeld worden.

Antidepressiva om het beloningssysteem te ondersteunen

Bovendien kan de depressie effectiever worden behandeld, omdat nu duidelijk is dat deze het gevolg is van een onderdrukt beloningssysteem. Van Heesch ontdekte dat cytokinen de afvoer van serotonine, dopamine en noradrenaline versnellen. Hierdoor kunnen ze het beloningssysteem moeilijker activeren.
‘Daardoor ben je simpelweg niet in staat plezier te beleven of voldoening te ervaren’, legt eerste begeleider dr. Mechiel Korte uit.
‘Mensen met verhoogde cytokinewaarden in het bloed hebben daarom niet zozeer psychotherapie nodig, als wel een antidepressivum dat de afvoer van serotonine, dopamine en norandrenaline remt. De meeste antidepressiva werken vooral op serotonine. Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen gerichter antidepressiva ontwikkeld worden voor een depressie veroorzaakt door cytokinen.’

Promotie

Floor van Heesch promoveert op 15 januari om 16.15 uur op het proefschrift: “Inflammation-induced depression”
Haar promotoren zijn prof.dr. Berend Olivier, dr. Mechiel Korte en dr. Aletta Kraneveld (Farmaceutische Wetenschappen).

Meer informatie

Monica van der Garde, persvoorlichter faculteit Bètawetenschappen, m.vandergarde@uu.nl, 06 13 66 14 38.