Nico Landman reageert in NRC op verdeeldheid wetenschappers over islam

© iStockphoto.com/danefromspain
© iStockphoto.com/danefromspain

Naar aanleiding van het proefschrift van Machteld Zee is er felle discussie ontstaan tussen wetenschappers over de islam. Dr. Nico Landman (Islam en Arabisch) reageert in NRC Handelsblad (7 oktober) op het debat.

Dr. Nico Landman
Dr. Nico Landman

Discussie onder wetenschappers

Het boek van Zee, Heilige identiteiten, leidde afgelopen week tot een golf van reacties. Zee verwijt veel wetenschappers dat ze zich bewust onthouden van kritiek op moslims en daarmee bijdragen aan de groei van de fundamentalistische islam. De gepolariseerde maatschappelijke discussie over de islam heeft ook haar weerslag op de wetenschap: islamdeskundigen zijn verdeeld en trekken openlijk elkaars deskundigheid in twijfel.

Reactie Nico Landman

Landman betreurt het dat de afstand tussen de kampen zodanig is gegroeid dat de twee gesloten circuits onderling niet meer met elkaar praten. Landman is het niet eens met Zees uitspraak dat religiewetenschappers moslims de hand boven het hoofd houden. "Als je publicaties van islamologen in Nederland bekijkt, heeft dat geenszins het karakter van alles maar goedpraten," aldus de islamoloog. Toch begrijpt hij sommige kritiekpunten wel: antropologen die voor hun onderzoek in de huid van ultraorthodoxe moslims kruipen om hen beter te kunnen begrijpen, zullen automatisch een beperkte distantie hebben. "Het risico daarvan is dat je te veel meegaat met hoe je onderzoeksobjecten de wereld zien."