24 maart 2017

NIAS-Lorentz themagroep toegekend aan Leonard Rutgers

Het Netherlands Institute for Advanced Studies in the Humanities and the Social Sciences (NIAS) heeft voor 2017-2018 de NIAS-Lorentz themagroep toegekend aan prof. dr. Leonard Rutgers (Antieke cultuur).

Interdisciplinair onderzoek

Onder de overkoepelende titel Diaspora, Migration and the Sciences: A New Integrated Perspective gaat Rutgers leidinggeven aan een internationale onderzoeksgroep van specialisten. Via interdisciplinair onderzoek naar historische migratie beoogt de groep een brug te slaan tussen geesteswetenschappelijk onderzoek enerzijds en baanbrekende onderzoekmethoden uit de natuurwetenschappen (humane genetica en microbiologie) anderzijds.

Met dit project wordt voortgebouwd op onderzoeksresultaten die Rutgers eerder publiceerde in het tijdschrift Nature. Het onderzoek zal worden afgesloten met een internationaal congres op het Lorentz Center in Leiden.

Prof. dr. Leonard Rutgers
Prof. dr. Leonard Rutgers

Leonard Rutgers

Leonard Rutgers is hoogleraar Late Oudheid en Chair van de vakgroep Antieke Cultuur. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn publicaties over de catacomben van Rome. In Utrecht zelf krijgt zijn onderzoek op dit moment onder andere gestalte in het onderzoeksproject Reconfiguring Diaspora: The Transformation of the Jewish Diaspora in Late Antiquity. Rutgers is daarnaast ook vaste columnist bij Het Financieele Dagblad.