Negentien Utrechtse onderzoekers ontvangen NWO-toekenning voor grensverleggend fundamenteel onderzoek

21 onderzoeksconsortia krijgen de kans om een doorbraak te maken dankzij de financiering van de Open Competitie ENW-XL. Bij 11 van de onderzoeksconsortia zijn Utrechtse wetenschappers betrokken. Bij twee van die projecten zijn UU-onderzoekers penvoerder: Riccardo Levato gaat onderzoek doen naar hoe ‘stamceleilandjes’ kunnen bijdragen aan de genezing van diabetes en Kaisa Kajala naar hoe de wortels van graansoorten bijdragen aan hun weerbaarheid tegen droogte.

In totaal is er bijna 64 miljoen euro toegekend in de NWO Open Competitie ENW-XL. Het programma financiert consortia voor nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek op de onderzoeksterreinen van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

Sterkere gewassen maken

Bioloog Kaisa Kajala ontvang ENW-XL-financiering van 3 miljoen euro om het project BarrierFates te starten en te leiden. Haar collega-onderzoeker Dorota Kawa is mede-aanvrager van het onderzoeksproject. Het project draait om de vraag hoe wortels van maisplanten beschermende barrières opbouwen. Die helpen de plant overleven in moeilijke omstandigheden, zoals droogte, harde grond en parasitaire plantinfecties. Mais heeft deze wortelbarrières nodig om gezond te blijven en goed te groeien, vooral nu klimaatverandering de landbouw steeds moeilijker maakt. Dat is belangrijk, want graangewassen, zoals mais, voorzien in het grootste deel van het voedsel in de wereld.

Om te achterhalen hoe die barrières in elkaar steken, gebruiken de onderzoekers van het BarrierFates-project onder andere RNA-sequencing en geavanceerde beeldtechnieken. Dat moet leiden tot meer fundamentele inzichten in hoe we sterkere gewassen kunnen maken die beter bestand zijn tegen ongunstige omstandigheden.

In het project werken experts van de Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en het Leibniz Instituut samen. “Ik ben ontzettend blij met de toekenning voor ons consortium,” zegt Kajala. “Dit geeft een enorme impuls voor het Nederlandse onderzoek naar wortelbarrières. We kijken ernaar uit om onze krachten te bundelen en nieuwe inzichten te ontdekken in het kweken van weerbare wortelsystemen.”

Een blauwdruk om de endocriene alvleesklier te regenereren

Ook voor universitair hoofddocent Riccardo Levato van de faculteit Diergeneeskunde is de NWO-toekenning cruciaal voor zijn onderzoek. Hij gaat vanaf mei 2025 het consortium PanCreaTE coördineren. Het consortium ontvangt 3 miljoen euro uit de ENW-XL Open Competitie voor zijn onderzoek ‘Een blauwdruk om de endocriene alvleesklier te regenereren’. Levato: “We zullen nieuwe 3D-bioprintingtechnologieën ontwikkelen om te ontrafelen hoe alvleeskliereilandjes worden gevormd, en deze informatie gebruiken om regeneratieve therapeutische implantaten voor diabetes te bouwen.”

Pancreatische eilandjes uit het lab

Productie van pancreatische eilandjes uit stamcellen heeft de potentie om diabetes te genezen. Echter, schaalbare laboratoriumproductie van eilandjes die goed hun natuurlijke tegenhangers nabootsen blijft een uitdaging. Met behulp van genoomanalyse zullen we onthullen hoe eilandjes tijdens menselijke ontwikkeling ontstaan. Met deze informatie als referentie zullen we nieuwe microfluïdische technologie gebruiken om de productie van grote hoeveelheden eilandjes van betere kwaliteit mogelijk te maken. De eilandjes zullen voorzien worden van een dunne coating om afstoting door het lichaam te voorkomen. Tenslotte zal een 3Dbioprinter de beschermde eilandjes verlijmen tot een transplanteerbare, kunstmatig gemaakte alvleesklier waarmee diabetes kan worden genezen.

Overige projecten met Utrechtse onderzoekers: