Nederlandse universiteiten stellen statement sociale veiligheid op

Sociale veiligheid binnen onze universiteiten: voor een veilige, open en respectvolle sector

De Universiteit Utrecht heeft met alle andere Nederlandse universiteiten een statement opgesteld over sociale veiligheid. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) spreekt zich hiermee uit tegen ongewenst gedrag. Daarnaast creëert het een gezamenlijk uitgangspunt voor een gedeelde verantwoordelijkheid voor een sociaal veilige universiteit.

 
Wat doet de Universiteit Utrecht aan sociale veiligheid?

Wij willen een organisatie zijn waar iedereen zich welkom voelt. Samenwerken en vertrouwen staan centraal, medewerkers en studenten benaderen elkaar met respect. We tolereren geen ongewenst gedrag: agressie, (seksuele) intimidatie, geweld, discriminatie en pesten vinden we onacceptabel. Deze punten zijn ook opgenomen in bovengenoemd statement.

Gedragscode

We hebben een Gedragscode Ongewenst Gedrag waarmee we ongewenst gedrag willen voorkomen en bestrijden. Meer informatie over het begrip ongewenst gedrag is daarin te vinden. Er is ook een speciale klachtenregeling m.b.t. intimidatie, agressie, geweld en discriminatie.

Op dit moment wordt gewerkt aan een aanpassing van de gedragscode en de klachtenregeling ongewenste omgangsvormen. De nieuwe versies zullen beter omschrijven wat we verstaan onder ongewenst gedrag. Ook de klachtencommissie ongewenst gedrag wordt onder de loep genomen: de werkwijze, samenstelling en rol van deze commissie zijn geactualiseerd. Informatie hierover komt dit voorjaar op onze websites.

Lees meer over gedragscodes

Vertrouwenspersonen

We hebben verschillende vertrouwenspersonen die onze medewerkers kunnen bijstaan op het vlak van personeelsaangelegenheden, ongewenst gedrag en wetenschappelijke intergriteit.

Lees meer over vertrouwenspersonen

Diversiteit en inclusie

We stimuleren diversiteit en inclusie binnen het onderwijs, het onderzoek en de organisatie. Dit draagt bij aan het thuisvoelen en werk- en studeerplezier van studenten, medewerkers en gasten, maar bijvoorbeeld ook aan de kwaliteit van teams en wetenschappelijke discussies. Onze uitgangspunten daarbij zijn:

  • Studenten, medewerkers en gasten met een grote verscheidenheid aan achtergronden voelen zich welkom bij de Universiteit Utrecht.
  • Studenten en medewerkers hebben de ruimte om zich te ontplooien.
  • Een divers samengestelde staf biedt de diverse studentenpopulatie herkenbare rolmodellen.
  • Studenten, medewerkers en gasten benaderen elkaar zonder vooroordelen en uitsluiting.

Hiervoor hebben we ook de Taskforce Diversiteit in het leven geroepen. Deze moet de discussie over diversiteit aanjagen, het diversiteitsbeleid stimuleren en initiatieven ondersteunen.

De afgelopen tijd ondersteunde de taskforce verschillende initiatieven die bijdragen aan sociale veiligheid. Enkele voorbeelden zijn:

Lees meer over diversiteit