Nederlandse opleiding tot dierenarts bestaat precies 200 jaar

200 jaar diergeneeskunde: samen voor dier, mens en omgeving

Op 10 december 1821 ging de opleiding Diergeneeskunde van start. Precies 200 jaar later, op 10 december 2021, trappen we de viering van dit bijzondere jubileum af bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. 

Het thema van het jubileumjaar is ‘samen’. De faculteit Diergeneeskunde staat met haar wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg midden in de samenleving. Het vakgebied is met de ontwikkelingen in deze tijd relevanter dan ooit. Samen met medewerkers, studenten, dierenartsen en andere betrokkenen wil Diergeneeskunde een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen. Een gezonde leefomgeving hoort daar ook bij.

Groep met eigenaren en hun hond staat buiten op een stoep voor de kliniek voor gezelschapsdieren.

Finish van het Veterinair Vuur

Op 10 december komt het Veterinair Vuur na een estafette van 61 dagen, een reis van 1500 kilometer en vele sportieve overdrachten bij dierenartsenpraktijken in Nederland, weer terug in Utrecht. Via livestream is dan om 16:00 uur te volgen hoe de fakkel door Joske Kaasenbrood, praktijkeigenaar van Dierenkliniek de Berg in Amersfoort, wordt overgedragen aan Professor Debbie Jaarsma, decaan van de faculteit Diergeneeskunde. 

“We willen dit jubileum aangrijpen om de relaties met onze alumni te vieren, maar ook de band tussen mens en dier, studenten en alumni, en de dierenarts en de maatschappij. De afgelopen 200 jaar is er enorme vooruitgang geboekt in de diergeneeskunde. Door de verbinding te zoeken met dierenartsen en de maatschappij, willen wij de diergeneeskunde ook in de toekomst in beweging houden”, aldus Jaarsma.

Inmiddels is door de deelnemers van Veterinair Vuur ruim 16.700 euro opgehaald voor onderzoek dat de diergeneeskunde verder vooruit helpt. Het faculteitsbestuur is hiervan onder de indruk en hoogt het bedrag daarom graag op tot 20.000 euro. Het ingezamelde bedrag wordt besteed aan innovatieve oplossingen op gebied van onderzoek, onderwijs of patiëntenzorg te realiseren.

Openingsevenement

Een feest vier je samen. Het openingsevenement van het jubileum, oorspronkelijk gepland op 10 december in de Paardenkathedraal, stellen we gezien de coronamaatregelen uit naar een later moment wanneer samenkomen weer mogelijk en verantwoord is. In de loop van 2022 staan bovendien verschillende andere activiteiten gepland. 

Masterclass, debatten, en finalefeest 

De diergeneeskunde is al 200 jaar volop in beweging. Elke tijd brengt eigen unieke dilemma's en uitdagingen met zich mee voor dierenartsen en andere professionals in de diergeneeskunde. Daarom organiseren we in maart een open masterclass voor dierenartsen rondom de thema's leiderschap en communicatie en in de loop van 2022 een Vet Vision debat met experts uit binnen- en buitenland. Afsluitend is er op 24 juni een groot feest voor al onze studenten, medewerkers, alumni en dierenartsen, waar ook het jubileumboek wordt gepresenteerd. 

Een rijke geschiedenis 

200 jaar geschiedenis betekent 200 jaar verhalen. Op 24 juni presenteren we een jubileumboek met een selectie van foto’s en verhalen over diergeneeskunde. Dierenartsen, paraveterinairen, medewerkers, studenten en andere betrokkenen komen vanuit verschillende invalshoeken aan het woord. Er is aandacht voor de rijke geschiedenis, voor het veelzijdige heden en we nemen een kijkje in de toekomst. Een deel van die verhalen vind je terug op de jubileumwebsite www.uu.nl/organisatie/200-jaar-diergeneeskunde/verhalen

Op de hoogte blijven van de publicatie van het boek? Stuur dan een e-mail naar 200jaar-dgk@uu.nl.