Nederland en het poldermodel

Jan Luiten van Zanden en Maarten Prak, Nederland en het poldermodel
 

In Nederland en het poldermodel volgen prof. dr. Maarten Prak en prof. dr. Jan Luiten van Zanden de opkomst en ontwikkeling van dit vaak als typisch Nederlands omschreven overlegmodel in een wereld die voortdurend veranderde.

Nederland is een rijk land, met een egalitaire samenleving. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat die kenmerken ver teruggaan in de tijd. Een ander kenmerk van de Nederlandse samenleving was en is het overleg dat overal en voortdurend gevoerd wordt en werd - het ‘poldermodel’ is misschien wel duizend jaar oud.

Van een overwegend agrarische maatschappij ontwikkelde Nederland zich eerst tot een commerciële en vervolgens tot een geïndustrialiseerde natie. Tijdens die tien eeuwen is Nederland uitgegroeid tot een van de meest welvarende landen ter wereld. Hoe dat kon gebeuren, en welke rol het poldermodel daarbij speelde, is het onderwerp van Nederland en het poldermodel.

Het eerste exemplaar wordt op 4 maart in ontvangst genomen door Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier. Vanaf 7 maart is het boek in de handel verkrijgbaar.

Maarten Prak en Jan Luiten van Zanden werden in 1992 samen benoemd op de leerstoel economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, een plek die zij nog steeds bezetten.

  • Titel: Nederland en het poldermodel
  • Auteurs: Jan Luiten van Zanden, Maarten Prak
  • ISBN: 978 90 351 2780 7
  • Uitgeverij: 2013, Bert Bakker