16 januari 2018

Nathanje Dijkstra in OVT over The Greatest Showman

Cast "The Greatest Showman" © 20th Century Fox

Vrouwen met baarden, zeemeerminnen en aapmensen waren aan de orde van de dag in circussen van vroeger. Vorige maand verscheen de musicalfilm The Greatest Showman, over de negentiende-eeuwse circusexploitant P.T. Barnum. Promovenda Nathanja Dijkstra (Cultuurgeschiedenis) doet onderzoek naar de geschiedenis van gehandicapten en bespreekt in radioprogramma OVT (14 januari) hoe de 'ongewone medemens' in de film geportretteerd wordt.

In The Greatest Showman wordt Barnum afgeschilderd als de uitvinder van de showbusiness en emancipator van de ongewone medemens. Wat klopt er eigenlijk van dat beeld? Door een hedendaagse bril bekeken vinden we deze circustaferelen gruwelijk en zielig, maar vroeger werden deze mensen gezien als wonder der natuur, zieligheid werd er helemaal niet mee geassocieerd, vertelt Dijkstra. Ze werden beroemdheden die de hele wereld rondreisden en veel geld konden verdienen. "In dat opzicht zit er wel iets in, Barnum gaf mensen de kans om in ieder geval geld en roem te vergaren," aldus Dijkstra.