7 mei 2013

Na driekwart eeuw. Levensherinneringen van Ernst Cohen

Hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman is een van de redacteuren en uitgevers van het boek Na driekwart eeuw. Levensherinneringen. Dit boek is een levensbeschrijving van de Utrechtse hoogleraar Ernst Cohen die in maart 1944 in Auschwitz is vermoord. In 2002 werd in de spullen van Cohens familie een manuscript gevonden, ingeklemd tussen twee kartonnetjes. Het bleek de memoires van Ernst Cohen te zijn, die de basis voor dit boek vormden.

Succesvol publicist, onderzoeker en onderwijzer

Ernst Cohen werd geboren in 1869 en wachtte als leerling van de Nobelprijswinnaar chemie J.H. van ’t Hoff een toekomst in de wetenschap. In 1902 verwierf hij een professoraat in Utrecht, in 1904 een nieuw anorganisch-chemisch laboratorium dat aan de eisen van de tijd voldeed.

Cohens onderzoek resulteerde in de ene na de andere publicatie. Hij schreef bovendien vele malen over onderwerpen uit de geschiedenis van de natuurwetenschap. En ook met zijn onderwijs liep het goed, blijkens de promoties die onder zijn leiding vielen en het constante beroep, dat allerlei instellingen op hem deden om lezingen te houden.

In 1913 viel Cohen het lidmaatschap van de Koninklijke Akademie ten deel. Internationale contacten, die gepaard gingen met reizen naar onder meer de Verenigde Staten, vormen een opvallend accent in de loopbaan van Cohen. Hij werd onderscheiden met eredoctoraten in Cambridge, Karlsruhe en Philadelphia.

Driekwart eeuw

Cohens nu voor het eerst uitgegeven Levensherinneringen lopen tot aan zijn emeritaat in 1939. Hij voegde aan zijn memoires een appendix toe, die met een wending in zijn situatie te maken had ten gevolge van de oorlog. De door hemzelf bedachte titel luidde Na driekwart eeuw. Op 7 maart 1944 zou Cohen 75 jaar geworden zijn. Door zijn dood op 6 maart 1944 bereikte hij de driekwart eeuw net niet. Op 6 maart 1944 kwam Ernst Cohen om in de gaskamers van Auschwitz.

• Titel: Na driekwart eeuw. Levensherinneringen van Ernst Cohen
  • Auteur: Ernst Cohen
  • Redactie: Frits Broeyer en Leen Dorsman
  • ISBN: 978-90-5345-468-8
  • Uitgeverij: 2013, Matrijs
Prof. dr. Leen Dorsman

Leen Dorsman is bijzonder hoogleraar Universiteitsgeschiedenis, i.h.b. die van de Universiteit Utrecht. Hij doceert historiografie en theorie van de geschiedenis.