Muzikale vertolking van patiëntverhalen

Muzieknoten © iStockphoto.com/Ilmar Idiyatullin

Twee studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben voor het Betweterfestival en De Nieuwe Utrechtse School een muzikale vertolking van patiëntverhalen uit de Verhalenbank Psychiatrie gemaakt. Het eindproduct was onlangs op het festival, waar wetenschappers, artiesten en bezoekers bij elkaar komen, te horen.

Muzikale transformatie

Patiëntverhalen transformeren tot een muziekstuk. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Artiest Noah koos een verhaal uit en schreef al lezend al haar associaties op. Daarna gaf ze hier door het maken van een metrum en rijm meer vorm aan. Vanwege de complete artistieke vrijheid die de studenten kregen kon ze haar creativiteit volledig de vrije loop laten. Volgens artiest Madelief was dit een essentiëel onderdeel van het proces: ''Het is belangrijk om já tegen ideeën te zeggen. Je bedenkt later wel of het ook echt goed of bruikbaar is."

Toekomstmuziek

Het eindresultaat werd muzikaal tentoongesteld tijdens het Betweter Festival. Voorbijgangers konden met een koptelefoon luisteren naar de liedjes en hierna direct aan de makers vertellen wat de muziek bij hen opriep. De opdracht heeft Noah veel inspiratie gegeven voor de toekomst: "Zo lijkt het me interessant iets op te zetten voor mensen met dementie. Hierbij zie je dat muziek, anders dan tekst, echt kan blijven hangen en iets teweegbrengt."