15 juni 2018

Movies & Science: Authenticiteit

Authenticiteit is belangrijk. Het betekent oprecht zijn, origineel zijn of geloofwaardig. Het raakt aan waarheid, waarde en dat wat ‘echt’ is. Maar wat maakt iets authentiek? En waarom hechten we er zoveel belang aan? In de Movies & Science-serie proberen we antwoorden te vinden door het thema vanuit drie invalshoeken te benaderen: kunst, natuur en voedsel. Georganiseerd door Studium Generale en Centre for the Humanities.

8 oktober: The End of Fear

In 1986 verloor een vandaal het schilderij van Barnett Newman: 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III'. Er werd een restaurateur ingehuurd, maar zijn methoden en resultaten waren controversieel. Wat omvat de identiteit van een kunstwerk? Q&A met dr. Marjolijn Bol (Kunstgeschiedenis, UU).

5 november: Grizzly Man

Documentaires portretteren vaak de natuurlijke wereld op een onjuiste manier: scènes worden geënsceneerd of verkeerd gekarakteriseerd. In Grizzly Man zien we echter onbewerkte beelden van Timothy Treadwell die leeft tussen dodelijke beren. Is dit verhaal authentiek? Q&A met dr. Kári Driscoll (Moderne en hedendaagse literatuur, UU).

10 December: The Search for General Tso

Deze film volgt de culinaire oorsprong van het populairste Chinese gerecht in Amerika. Hoe worden culturele producten, zoals voedsel, gewaardeerd in een geglobaliseerde wereld? Maakt het uit waar ze vandaan komen? Q&A met prof. dr. Jeroen de Kloet (Globalisation Studies, UvA).

Praktische info

De films worden vertoond in filmtheater 't Hoogt (theater 1), op maandagen van 19.00 tot 21.15 uur.