Mogen puppy's traplopen?

Hart voor Dieren

Ik heb een Mechelse Herderpup van drie maanden en een aantal trappen. Mag een pup nu wel of niet traplopen en wat zijn de medische gevolgen als ze het doet? Vanaf welke leeftijd is het dan wel toegestaan of mag het helemaal niet?

Dr. Hendrik-Jan Kranenburg, werkzaam op de afdeling orthopedie & chirurgie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren geeft antwoord op deze vraag.

Het wel of niet traplopen is al decennia een onderwerp van discussie. Omdat voorkomen vaak beter is dan genezen zou ik de eerste zes maanden inderdaad wat terughoudend zijn met het laten traplopen van uw pup. Omdat de coördinatie van de hond nog in ontwikkeling is, is het niet ondenkbaar dat hij van de trap af kan vallen. Een misstap is met zijn soms wat slungelige poten al snel gemaakt. En aangezien zijn groeischijven (lijntjes in het bot waaruit de groei plaatsvindt) nog open en actief zijn en deze kwetsbaar zijn voor relatief minimaal trauma kan zo'n val uiteindelijk resulteren in afwijkende groei van de botten.

Het volledige artikel is verschenen in Hart voor Dieren, november 2015.