26 juni 2018

Moet de Canon van Nederland aangepast worden?

De Canon van Nederland was onderwerp van debat in de Tweede Kamer afgelopen week. Het is tijd voor een herziening, want de Canon is te weinig divers, vindt D66. Maar het CDA vreest voor chaos als ieder kabinet de Canon wil herschrijven. Universiteitshoogleraar prof. dr. Frits van Oostrom leidde in 2006 de samenstelling van de Canon van Nederland en reageert op de discussie in radioprogramma Met het Oog op Morgen. Prof. dr. Emile Wennekes (Muziekwetenschap) werd door Trouw gevraagd wat hij zou veranderen aan de Canon.

Discussie zonder einde

Prof. dr. Frits van Oostrom. Foto: Ed van Rijswijk
prof. dr. Frits van Oostrom

Van Oostrom ziet de geschiedenis als een discussie zonder einde. Aanpassing van de Canon is daarom toegestaan, maar dat moet volgens hem onafhankelijk van de politiek gebeuren. Geschiedenis is nooit helemaal waardevrij, dus een objectieve Canon waar geen discussie over is, is niet realiseerbaar. "Het is een kwestie van dosering. Je moet oppassen dat je niet de geschiedenis gaat herdefiniëren naar de normen en waarden van deze tijd," aldus Van Oostrom.

Muziek

Prof. dr. Emile Wennekes. Foto: Paul van der Lugt
prof. dr. Emile Wennekes

Wennekes constateert een lacune in de Canon zoals die nu is: muziek. Twaalf jaar na de samenstelling onderschrijft ook Van Oostrom dat hij muziek over het hoofd heeft gezien. "Dat neem ik mijzelf ook kwalijk. In het proces heb ik dat wel in mijn vizier gehad, maar ik ben het weer vergeten." Wennekes heeft wel wat ideeën om de Canon muzikaal op te luisteren. Zo verdient de oprichting van het Concertgebouworkest in 1888 zeker een plek. "Het Concertgebouworkest heeft Nederland op de kaart gezet in de wereld van de symfonische muziek", zegt Wennekes. "Het staat steevast in het rijtje beste symfonische orkesten ter wereld. Andere gezelschappen willen klinken als het Concertgebouworkest." Als hij nog iets mocht toevoegen, dan zou het het Amsterdam Dance Event zijn. Want ook Nederlandse dj's drukken hun stempel op muziek wereldwijd.