MOEDs virtuele tentoonstelling 'Dekoloniale dialogen met de Gouden Koets' onderzoekt controversieel zijpaneel

MOED Museum of Equality and Difference

Screenshot of the virtual exhibition ‘Decolonial Dialogues with the Golden Coach’, MOED Museum of Equality and Difference. Exhibition design: Noémi Biró and Louisa Teichmann
Screenshot van de virtuele tentoonstelling ‘Decolonial Dialogues with the Golden Coach’, MOED Museum of Equality and Difference. Tentoonstellingdesign: Noémi Biró en Louisa Teichmann

De nieuwe tentoonstelling ‘Decolonial Dialogues with the Golden Coach’ van MOED Museum of Equality and Difference ontleedt de iconografie van het controversiële zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’ van de Gouden Koets en plaatst het paneel in dialoog met het werk van hedendaagse kunstenaars van kleur.

In gesprek met het koloniale verleden van Nederland

'Decolonial Dialogues with the Golden Coach' en de bijbehorende catalogus belichten enkele van de iconografische stereotypen en verhalen aangaande het Nederlandse koloniale verleden afgebeeld op het paneel, waarvan de thematieken tot op de dag van vandaag doorwerken.

De tentoonstelling identificeert drie thema's op het paneel: het 'goedwillende kolonialisme', het stereotype van de 'nobele wilde' en de verbanden tussen kolonialisme en de destructie van onze planeet en het klimaat. De tentoonstelling plaatst deze drie thema's in een grotere context van afbeeldingen van de Nederlandse koloniale geschiedenis en laat zien hoe dit soort verheerlijkingen van het Nederlandse koloniale verleden niet incidenteel zijn, maar onderdeel van een grotere traditie.

Aan de hand van de drie thema's wordt een verband gelegd tussen het paneel en de manier waarop het Nederlandse koloniale verleden vandaag de dag in Nederland wordt herdacht, de huidige sociaal-politieke positie van immigranten in Nederland en de samenhang tussen kolonialisme, kapitalisme en de destructie van de planeet.

Interactieve virtuele omgeving

Beïnvloed door de verschillende lockdowns die we allemaal hebben meegemaakt, waarbij musea zijn dwongen hun deuren voor het publiek te sluiten en daarbij nieuwe manieren te vinden om hun collecties tentoon te stellen, neemt de tentoonstelling de vorm aan van een interactieve virtuele omgeving. Door het gebruik van je toetsenbord en cursor kun je de tentoonstelling bezoeken en rondlopen in een dystopisch, leeg landschap, waaruit de kunstwerken opdoemen.

Deelnemende kunstenaars zijn Zico Albaiquni, Dewy Elsinga, Natasja Kensmil, Nomusa Makhubu, Suat Öğüt, Hestu Setu Legi, Shertise Solano en Hedy Tjin.

MOED

MOED Museum of Equality and Difference is een online onderzoeksplatform dat zich richt op de verbeelding van gelijkheid en verschil. MOED is een initiatief van Rosemarie Buikema, hoogleraar Kunst, cultuur en diversiteit, en is onderdeel van het Graduate Gender Programma. ‘Decolonial Dialogues with the Golden Coach’ is samengesteld door Rosemarie Buikema, Giorgia Cacciatore (docent Media en performance studies) en Astrid Kerchman (projectcoördinator MOED).

Bezoek de expositie (EN)