Minister wil houdverbod voor dieren met schadelijke, uiterlijke kenmerken

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt met extra maatregelen om het houden van honden en katten met schadelijke, uiterlijke kenmerken tegen te gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om kortschedelige honden en katten met vouworen. In Nederland was hier al een fokverbod voor, maar nu wordt er ook een houd- en vertoningsverbod aangekondigd.

Veterinair specialist en geneticus Hille Fieten, doet bij het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde al jarenlang onderzoek naar schadelijke uiterlijke kenmerken en erfelijke ziekten en werkte onder andere aan het opstellen van criteria voor kortschedelige honden. Ze is positief over de aangekondigde maatregelen:

De dieren waar het verbod voor geldt, lijden aan de uiterlijke kenmerken waarop ze gefokt zijn. De gezondheid en het welzijn worden aangetast door bijvoorbeeld voortdurende benauwdheid, oogontstekingen, gewrichtsontstekingen en hoofdpijn.

dr. Hille Fieten
Al binnen één generatie kan de schedel van een hond worden genormaliseerd. Hier duidelijk zichtbaar bij moeder (links) en zoon (rechts).

De missie van het Expertisecentrum Genetica is een duurzame fokkerij van gezonde honden en katten, waarbij de ambitie is om schadelijke uiterlijke kenmerken en erfelijke ziekten te laten verdwijnen uit gezelschapsdierenpopulaties. Het behoud of vergroten van genetische variatie is hierbij essentieel. Bekijk hier de website van het Expertisecentrum voor meer informatie.