Mindlab: een theatervoorstelling over werken en leven binnen de universiteit

De Universiteit Utrecht, Universiteit Twente en Productiehuis Plezant presenteren:

De wetenschap ligt onder een vergrootglas, met breed gevoerde discussies over integriteit, opbrengst voor de samenleving, onderwijskwaliteit, internationalisering en financiering. Er wordt steeds meer van academici gevraagd. Tegelijkertijd blijft de universiteit een fantastische plek om te werken. Hoe hou je als academicus alle ballen in de lucht? En wat doet er echt toe? Een goed moment om eens stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk?

Mindlab is een voorstelling die past in een tijd van herbezinning en heroriëntatie; met meer aandacht voor de impact van wetenschappelijk werk, het waarderen van diversiteit in loopbanen en vooral ook met meer aandacht voor samen doen en samen werken.

Mindlab is de afgelopen maanden ontwikkeld door Productiehuis Plezant, mede op basis van interviews met medewerkers van de Universiteit Utrecht. Voor het aansnijden van belangrijke thema's die spelen binnen de universiteiten ontving de voorstelling een SoFoKLeS subsidie ter ontwikkeling van het programma.

Productiehuis Plezant maakte eerder impactvolle voorstellingen voor de top van ziekenhuizen, politie en defensie. Madelijn Strick van de Utrecht Young Academy bezocht vorig jaar de theatervoorstelling Vuurdoop, een openhartige theatervoorstelling over de landmacht. Tijdens de voorstelling werd ze geraakt door de inhoudelijke en artistieke kwaliteit van de programma’s. In haar column in DUB stelde ze daarom voor een soortgelijke voorstelling te organiseren voor de universiteit.

Strick: “De voorstelling past goed bij het karakter van de Utrecht Young Academy, waar ook het welzijn van (met name jonge) academici centraal staat. Mindlab gaat het gesprek aan over lastige vraagstukken en dilemma’s waar academici mee worstelen. Het is ook een platform waar we problemen aankaarten en mede vormgeven aan de universiteit van de toekomst.”

Mindlab gaat op 13 februari in première. Daarna gaat de voorstelling het land in en zijn er volop mogelijkheden voor participatie. De voorstelling is Nederlands gesproken en Engelstalig ondertiteld.

Vragen en reacties kunnen gericht worden aan Madelijn Strick (M.Strick@uu.nl)