Miljoenensubsidie voor nieuw onderzoek naar creatieve bloei in de Gouden Eeuw

Judith Leyster, Zelfportret achter ezel, ca. 1633. Bron: Wikimedia Commons
Judith Leyster, Zelfportret achter ezel, ca. 1630/32. Bron: Wikimedia Commons

De enorme productie van schilderijen, boeken, zilverwerk, muziek en keramiek uit de Gouden Eeuw van de Republiek fascineert jaarlijks miljoenen museumbezoekers. Maar we weten niet hoe deze explosie van creativiteit tot stand kwam. Welke rol speelde daarbij de dynamiek tussen de verschillende creatieve industrieën, en het koopgedrag van toenmalige consumenten? In de ‘Golden Agents’ Research Infrastructure gaan zogenaamde computer agents zowel bestaande als nieuwe datasets met gegevens over de creatieve productie en consumptie verbinden om interdisciplinair onderzoek naar dit raadsel mogelijk te maken.

Oscar Gelderblom, Wijnand MijnhardtMaarten Prak en Els Stronks (Geesteswetenschappen) en Mehdi Dastani (Informatica) verwierven samen met onderzoekers van Huygens ING, UvA en VU en het stadsarchief Amsterdam, Rijksmuseum en RKD een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van ruim 3,6 miljoen om dit onderzoek de komende jaren uit te voeren. De subsidie voor het project ‘Golden Agents: Creative Industries and the Making of the Dutch Golden Age’ is toegekend in het kader van het programma NWO-groot.

Dataverzamelingen combineren

Met de term computer agents wordt technologie aangeduid die in staat is om uit databases die ieder volgens eigen logica opgezet zijn en met verschillende dataformaten gevuld zijn, antwoorden te verzamelen op zoekvragen die onderzoekers aan al die databases willen voorleggen. De agents maken ook het vergelijken van zoekresultaten mogelijk.

Vernieuwende infrastructuren

In totaal heeft NWO zeven aanvragen voor vernieuwende wetenschappelijke apparatuur en dataverzamelingen gehonoreerd binnen het programma NWO-groot. Met de financiering kunnen onderzoekers van verschillende consortia van Nederlandse universiteiten en onderzoekinstituten in de toekomst innovatieve experimenten blijven doen en nieuwe data ontsluiten. In totaal investeren NWO, onderzoeksinstellingen en private partijen in deze ronde meer dan 33 miljoen euro in vernieuwende wetenschappelijke apparatuur.

Persbericht NWO