Middeleeuwse muziek klinkt tijdens het zomerfeest van Sint-Maarten

Sint-Maarten op een kerktoren in Utrecht © Herre Wynia

Op 3 en 4 juli wordt ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht het zomerfeest van Sint-Maarten gevierd. Het festival is een cadeau van de Universiteit Utrecht voor de jarige stad, geïnitieerd door Sint-Maarten-kenner hoogleraar laat en middeleeuws Latijn Els Rose.

Een onderdeel van het festivalprogramma is het uitvoeren van de muziek die Radboud, bisschop van Utrecht tussen 900-917 en een groot promotor van Sint-Maarten, componeerde voor het zomerfeest dat in de Middeleeuwen uitgebreid gevierd werd.

Een fragment uit een handschrift met muzieknoten, geschreven door bisschap Radboud in de 12e eeuw.

Het handschrift

Die muziek is opgetekend in een 12e-eeuws handschrift dat bewaard wordt bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Tijdens het zomerfeest is het handschrift te bewonderen in het Centraal Museum te Utrecht.

Film

Op RTV Utrecht is nu een documentaire te zien over de festiviteiten waarin ook ruimschoots aandacht wordt geboden aan het kostbare handschrift en de uitvoering van Radbouds compositie tijdens het zomerfeest.

Zomerfeest Sint-Maarten