27 augustus 2018

Michael Kwakkelstein over bijzondere tentoonstelling Da Vinci

Op 20 augustus 2018 was prof. dr. Michael Kwakkelstein (Kunstgeschiedenis) te gast bij NPO Radio 2 om te vertellen over de tentoonstelling Leonardo Da Vinci in het Teylers Museum. De tentoonstelling is samengesteld door Kwakkelstein (gastconservator) en Teylers conservator dr. Michiel Plomp en zal te zien zijn van 5 oktober 2018 tot 6 januari 2019.

Prof. dr. Michael Kwakkelstein

"Deze expositie is heel bijzonder, omdat de prachtige tekeningen nu te zien zijn in Nederland. Dat gebeurt niet vaak", vertelt Michael Kwakkelstein. In 2019 wordt het 500e sterfjaar van Da Vinci herdacht. Hierdoor zal veel van Leonardo's werk over de hele wereld tentoongesteld worden. Dat er beroemde tekeningen van Da Vinci in Nederland te bezichtigen zijn is daardoor extra bijzonder. Samen met dr. Michiel Plomp is Kwakkelstein naar verschillende musea afgereisd om de stukken in bruikleen te krijgen: "de onderhandelingen waren een heel avontuur". 

voor iedereen interessant

Uitgangspunt voor de tentoonstelling is Leonardo's belangstelling voor de expressieve kenmerken of eigenschappen van de vormen van het menselijk gelaat, van misvormd en lelijk tot mooi of in schoonheid geïdealiseerd. Hij was de eerste in zijn tijd die op straat mensen met een ongewoon of mismaakt gezicht bestudeerde en vervolgens tekende. "De tekeningen zijn voor iedereen interessant", stelt Kwakkelstein. "Het menselijke gezicht spreekt iedereen aan: enge gezichten, mooie gezichten. Het leuke aan de tentoonstelling is dat we niet alleen maar misvormde gezichten hebben of karikaturale, maar ook bijvoorbeeld een van 's werelds beroemdste tekeningen van een heel mooi meisje dat de toeschouwer aankijkt, vergelijkbaar met het 'Meisje met de parel' van Vermeer."  

Michael Kwakkelstein

Michael Kwakkelstein is directeur van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) in Florence en als hoogleraar Beeldende Kunst van de renaissance in Italië en de Nederlanden verbonden aan de Universiteit Utrecht. Kwakkelstein is, naast gastconservator, hoofdredacteur van de catalogus van de tentoonstelling. Het onderwerp van de tentoonstelling is dat van Kwakkelsteins proefschrift (Leonardo da Vinci as a physiognomist. Theory and drawing practice, Leiden 1994, 2e herziene ed. Leiden 2014 (Primavera Pers)).

Kwakkelstein publiceert sinds 1991 over Leonardo da Vinci. In opdracht van Amsterdam University Press werkt hij aan een boek over Leonardo (De Mythe Ontrafeld) dat na de zomer in de reeks Elementaire deeltjes zal verschijnen.

In 2005 was de kunsthistoricus als hoofdconservator van Teylers Museum belast met de organisatie van een tentoonstelling gewijd aan de tekeningen van Michelangelo.