8 december 2017

Michael Burke in de Volkskrant over de retorische strategieën van politici

Tweede Kamer

Gert-Jan Segers, Thierry Baudet, Mark Rutte en Jesse Klaver: de verschillende manieren waarop deze vier politici hun achterban toespreken passen naadloos in de retorische categorieën die Cicero al in de Oudheid onderscheidde. Prof. dr. Michael Burke (hoogleraar Retorica) analyseert hun spreekstijl in de Volkskrant (30 november).

Michael Burke - Honours Dean Universiteit Utrecht
prof. dr. Michael Burke

Segers hanteert volgens Burke de simpele stijl, het humile van de Romeinen: eenvoudig taalgebruik, weinig stijlfiguren en korte zinnen. Rutte spreekt volgens de middenstijl, mediocre: hij gebruikt meer ornamenten en stijlfiguren en wat humor. Baudet en Klaver zijn beiden gebruikers van de grote, verheven stijl, de supra. "Dat is on-Hollands eigenlijk," zegt Burke. Want in Nederland wordt overwegend de simpele stijl gebruikt. Baudet is duidelijk klassiek geschoold en gebruikt veel stijlfiguren. "De vraag is wel of die stijl past bij een breed publiek," vraagt Burke zich af. "Begrijpen die wat wordt gezegd als hij het over een tijd van dissonantie heeft?"