10 oktober 2018

Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht

Velen hebben het goed, maar de stemming in het land is daar niet naar, beschrijft prof. dr. Paul Schnabel in zijn nieuwe boek Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht.

Vijf jaar na het einde van de financiële en economische crisis gaat het weer heel goed met Nederland. Het bruto binnenlands product groeit snel, er zijn meer mensen dan ooit aan het werk en in de Europese Unie hoort Nederland tot de groep van de best presterende en meest welvarende landen. De overheid krijgt meer geld binnen dan zij uitgeeft, de staatsschuld wordt snel kleiner en de inflatie blijft laag. Nederlanders zijn in het algemeen heel tevreden met hun eigen leven en hun kinderen zijn de gelukkigste van de wereld. Toch schuurt het. Het zou niet goed gaan met het land, veel burgers zijn boos op de politiek en de jongeren zullen het straks slechter hebben dan hun ouders nu.

Actueel beeld

Dat is het beeld, maar hoe is het nu echt? Hoe goed of slecht doet Nederland het, vergeleken met vroeger en met andere landen? Met feiten en cijfers geeft Paul Schnabel een actueel beeld van de Nederlandse samenleving op het gebied van leven en dood, sociale zekerheid, onderwijs en arbeid, mobiliteit en migratie, godsdienst en toekomstverwachting. Op veel punten is Nederland al bijna klaar, maar er blijft toch ook nog veel te doen. Het gevoel van Nederland is geschreven met veel gevoel voor Nederland en de ruim 17 miljoen Nederlanders.

Paul Schnabel

Prof. dr. Paul Schnabel

Paul Schnabel (1948) is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en lid van de Eerste Kamer voor D66. Als directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau rekende de Volkskrant de socioloog Paul Schnabel jarenlang tot de tien invloedrijkste Nederlanders.