Onderzoekers van het IRAS werken samen met Google en andere partners mee aan een groot project in Oakland (VS) om de luchtverontreiniging in steden te meten. Google Street View Cars rijden daar rond met ingebouwde meetapparatuur die luchtverontreiniging met een veel hogere resolutie kunnen meten dan vaste meetstations. Het onderzoek verscheen onlangs in het Amerikaanse tijdschrift Environmental Science & Technology. "Deze studie is veel groter dan wat er tot nu toe is gedaan. Nog nooit heeft iemand de luchtkwaliteit in steden voor elke straat gemeten."
Wereldwijd wordt zeer veel onderzoek gedaan naar de effecten van luchtkwaliteit. Er zijn nationale meetnetten om luchtkwaliteit te meten, maar deze netwerken hebben maar een aantal monitorplekken per stad. In Nederland zijn er binnen het landelijke meetnet bijvoorbeeld 'maar' zestig van die continue meetstations. "Dat is voldoende om iets over luchtkwaliteit in zijn algemeenheid te zeggen, maar niet met een hele fijne resolutie", zegt IRAS-onderzoeker en mede-auteur Roel Vermeulen. "Daarom gebruiken we nu in onderzoek vaak rekenmodellen die verontreinigingen voorspellen op basis van gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld verkeer. Maar we waren tot nu toe niet in staat om de luchtkwaliteit in elke straat echt te meten. Met mobiele platforms zoals de Google Street View Cars kunnen we de blootstelling veel gedetailleerder meten."
Beter zicht op verontreinigingsbronnen
Het project is de eerste studie van deze omvang wereldwijd die luchtkwaliteit meet over een groot gebied. "Het gaat om een gebied van ruim dertig vierkante kilometer, absoluut de grootste dataverzameling ooit. Daardoor krijg je veel beter zicht op lokale verschillen door verschillende verontreinigingsbronnen. Het laat mooi zien wat we met nieuwe technieken zouden kunnen. We zouden deze meetsets op den duur bijvoorbeeld ook op andere voertuigen kunnen zetten, zoals Post-NL, DHL of bussen."