20 september 2017

Publicatie Berend-Jan Bosch en collega-virologen in wetenschappelijk tijdschrift PNAS

MERS-coronavirus infecteert menselijke longcellen via suikermoleculen

Het MERS-coronavirus (Middle East respiratory syndrome coronavirus) is een zoönotisch virus dat afkomstig is van dromedarissen. Deze virussen kunnen overspringen naar mensen en ernstige longinfecties veroorzaken met veelal dodelijke afloop. Berend-Jan Bosch en zijn collega's ontdekten dat het virus gebruikmaakt van suikermoleculen om de gastheercel binnen te dringen. Hun publicatie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Bosch en zijn collega's van de afdeling Virologie (departement Infection & Immunity) deden onderzoek naar de aangrijpingspunten van het MERS-coronavirus (MERS-CoV) op de gastheercel. ”Eerder hebben we samen met collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam aangetoond dat het MERS-coronavirus een eiwit van de gastheer (DPP4) gebruikt om aan cellen te binden", zegt onderzoeksleider Bosch.

Wij hebben ontdekt dat het MERS-coronavirus ook aan suikermoleculen hecht om menselijke longcellen te infecteren

Duidelijke voorkeur

"We hebben nu ontdekt dat het virus ook aan suikermoleculen - siaalzuren - hecht om menselijke longcellen te infecteren. Het virus blijkt een duidelijke voorkeur te hebben voor bepaalde siaalzuren. Maar er is veel variatie in siaalzuren en hun verspreiding onder verschillende dieren en mensen. We verwachten daarom dat de voorkeur van het MERS-virus voor bepaalde type siaalzuren van invloed is op zijn vermogen om een gastheer te kunnen infecteren.”

Publicatie in PNAS

Het onderzoek is gedaan in samenwerking met diverse nationale en internationale partners. De publicatie verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).