Merlijn Hurx ontvangt prestigieuze Karel van Manderprijs

Winnaar Karel van Mandeprijs: Merlijn Hurx. Bron: kunsthistorici.nl
Winnaar Karel van Manderprijs: Merlijn Hurx. Bron: kunsthistorici.nl

Op 12 november werd de Karel van Manderprijs van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) uitgereikt aan dr. Merlijn Hurx (Kunstgeschiedenis) voor 'Architect en aannemer. De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530'. De prijs wordt sinds 1958 toegekend aan baanbrekende kunsthistorische publicaties die het zicht op een deel van de kunstgeschiedenis aanzienlijk hebben veranderd.

Architect en aannemer

Merlijn Hurx schetst in Architect en aannemer op een samenhangende, goed leesbare en mooi vormgegeven wijze de vroege geschiedenis van het architectenvak volgens de jury. Het boek is origineel en vernieuwend omdat hierin voor het eerst de rationalisering van het laat-middeleeuwse bouwproces, inclusief het gebruik van prefab, is blootgelegd. De impact van de publicatie is niet alleen groot in het wetenschappelijke domein, maar raakt ook het publieke domein. Het is relevant en aantrekkelijk voor iedereen die is geïnteresseerd in middeleeuwse bouwkunst; rondleiders maken inmiddels dankbaar gebruik van de inzichten uit deze publicatie.

Karel van Manderprijs

De prijs is vernoemd naar Karel van Mander (1548-1606), de grondlegger van de Nederlandse kunstgeschiedenis. De prijs wordt jaarlijks toegekend op basis van een bibliografie van kunsthistorische publicaties die de afgelopen vijf jaar binnen een vastgestelde tijdsperiode of werkveld zijn verschenen. Dit jaar viel de prijs in de categorie 'Architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening, tuin- en landschapsarchitectuur, monumentenzorg en bouwhistorie door de eeuwen heen'.