Mentale gezondheid in beeld: Museum Flehite en Universiteit Utrecht slaan handen ineen

Jongere die er mooi uit ziet en naar beneden kijkt
Foto uit de expositie Pretty Dark, Fotograaf: Annabel Oosteweeghel

Tien jongeren levensgroot op beeld. De gemene deler: ze kampten allemaal met mentale problemen. Vanaf november opent museum Flehite de foto-expositie Pretty Dark. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht haken aan om mee te denken hoe dit project uitgebreid kan worden naar scholen.

Portretfoto Marije van Braak
Marije van Braak, foto: Bastiaan Heus

Joyce de la Croix, curator bij Museum Flehite, was al een tijdje bezig met het onderwerp mentale gezondheid onder jongeren, toen ze een interview met Marije van Braak in het Algemeen Dagblad zag staan. Van Braak is samen met Jaap Denissen als co-voorzitter van ‘Becoming adults in a changing world’ (BACW) – een van de communities van het onderzoeksthema Dynamics of Youth van de Universiteit Utrecht - binnen de wetenschap betrokken bij hetzelfde thema. Er was niet veel meer nodig dan een telefoontje om beiden enthousiast te krijgen over een samenwerking.

Veerkracht

Foto uit de expositie Pretty Dark, Fotograaf: Annabel Oosteweeghel

En zo kwamen de la Croix en fotograaf Annabel Oosteweeghel terecht op het Level Up evenement dat BACW had georganiseerd om onderzoekers, jongeren en maatschappelijke organisaties samen te brengen. In Tivoli werden één van de tien jongeren geworven om model te staan voor Pretty Dark. Fotograaf Annabel Oosteweeghel portretteert jongeren die last hebben gehad van mentale problemen. Van Braak is enthousiast over de gedachte achter de expositie: “Dit project heeft echt als doel om de jongeren in hun kracht te zetten en om veerkracht te laten zien. De tentoonstelling wil zo bewustwording creëren en impact maken bij de doelgroep zelf.”

Kunst en wetenschap

De la Croix is gefascineerd door het snijvlak van kunst en wetenschap: “Wij doen iets wat totaal niet wetenschappelijk is, maar wat wel nu speelt. Ik vind het spannend om te kijken of we iets aan elkaar kunnen hebben. De jongeren gaan zich via kunst hopelijk een beetje openen en met elkaar delen. Het is een mooie manier om het gesprek aan te gaan.” Ook Van Braak is geïnspireerd door de samenwerking: “Kunstenaars benaderen zo’n thema weer op een heel andere manier dan wij als onderzoekers doen. Het out of-the-box-denken brengt je op nieuwe ideeën en op andere invalshoeken om een thema te benaderen.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Foto uit de expositie Pretty Dark, Fotograaf: Annabel Oosteweeghel

Kunstenaars benaderen zo’n thema weer op een heel andere manier dan wij als onderzoekers doen. Het out of-the-box-denken brengt je op nieuwe ideeën en op andere invalshoeken om een thema te benaderen.

Educatief programma

Wat wordt dan precies de rol van de jeugdonderzoekers bij dit Pretty Dark? De la Croix legt uit dat ze het project aan het uitbreiden zijn: “In onze expositie zetten we tien jongeren in het zonnetje, maar we willen dit uitbreiden naar een groter publiek. Samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn we bezig met de ontwikkeling van een educatief programma voor middelbare en mbo-scholen. In dit programma zijn jongeren ook bezig met fotografie, waardoor we, net als in de tentoonstelling, het gesprek over mentale gezondheid bij jongeren op gang hopen te krijgen. Zo hopen we impact te maken op een grotere groep jongeren.”

Dit slaat naadloos aan bij de visie van BACW. Van Braak: “Het doel van onze community is het leven van jongeren beter te maken. Wij doen dat door onderzoek te doen naar jongeren zelf of door jongeren te laten meedenken over ons onderzoek. Daarnaast proberen we drie partijen samen te brengen: jongeren, onderzoekers en maatschappelijke organisaties. Uiteindelijk gaat het erom dat jongeren de ruimte krijgen om over dingen na te denken. Wat speelt er in deze wereld? En hoe verhoud ik me daartoe? Als we dat bereiken bij de bezoekers en bij deelnemers van het educatieve programma, is het project geslaagd.”