Maximum aantal gratis OA artikelen bij Springer bereikt

Nederlandse universiteiten, universitaire medische centra en KNAW-instituten hebben met uitgever Springer een afspraak dat een bepaald aantal open access artikelen kosteloos gepubliceerd kunnen worden. Er is wel een maximum aan het aantal artikelen dat op deze manier gepubliceerd kunnen worden. Dit landelijk maximum van 2067 is bereikt. 

Wat zijn de gevolgen?

Wordt jouw manuscript geaccepteerd voor publicatie tussen nu en 1 januari 2024, dan biedt Springer nog steeds de mogelijkheid om het open access te publiceren maar de kosten worden niet meer gedekt door de consortiumovereenkomst. Kies je voor open access tegen betaling dan ontvang je dus zelf de factuur. 

Wat kun je doen?

Wil je je artikel open access delen in een tijdschrift van Springer en verwacht je de acceptatie van je manuscript tussen november en december? Dan adviseren we andere financieringsmogelijkheden te zoeken. Je kunt ook gebruik maken van de groene open access route via Taverne, waar bij het artikel na 6 maanden na publicatie open access beschikbaar komt in de UU repository.

Heb je je manuscript nog niet ingediend, dan kun je overwegen om te wachten tot 2024, wanneer er mogelijk weer een nieuwe overeenkomst met Springer is. Je kunt ook voor een tijdschrift bij een andere uitgever kiezen.  

Heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de bibliotheek