Mauro Bonazzi benoemd tot hoogleraar Antieke en Middeleeuwse Filosofie

Prof. dr. Mauro Bonazzi

Per 1 maart is Mauro Bonazzi benoemd tot hoogleraar Antieke en Middeleeuwse Filosofie. Zijn onderzoek richt zich op Plato en de geschiedenis van het platonisme. De leerstoel is onderdeel van het Departement Filosofie en Religiewetenschap.

Bio

Mauro Bonazzi studeerde klassieke oudheid en filosofie aan de universiteit van Milaan (Università degli Studi di Milano), waar hij in 2002 ook promoveerde met de hoogste onderscheiding. Na enkele onderzoeksperiodes in Leiden en Cambridge keerde hij terug naar Milaan, waar hij eerst tot universitair docent werd benoemd en vervolgens universitair hoofddocent geschiedenis van de antieke wijsbegeerte werd. De laatste jaren bekleedde hij ook onderwijsposities (als 'professeur invité') aan verschillende Franse (Clermont-Ferrand, Bordeaux tweemaal, de École Pratique des Hautes Études in Parijs, en Lille) en Italiaanse (Vercelli, Piemonte) universiteiten.

Onderzoek naar Plato

Bonazzi's onderzoek richt zich op Plato in twee verschillende richtingen. Aan de ene kant werkt hij aan Plato in zijn intellectuele en filosofische context. Op dit moment rondt hij een boek af over de sofisten voor Cambridge University Press, zijn laatste publicatie over dit onderwerp was Atene la città inquieta (Einaudi 2016). Zijn tweede belangrijkste interessegebied is de geschiedenis van het antieke platonisme (À la recherche des Idées, Platonisme et philosophie hellénistique d'Antiochus à Plotin, Vrin 2015), ook in vergelijking met hedendaagse debatten over Plato. De taak van de moderne filosofie, aldus Friedrich Nietzsche en Gilles Deleuze, heeft als taak het platonisme omver te werpen, 'renverser le platonisme'; maar allereerst zou het raadzaam zijn om te begrijpen wat platonisme inhoudt. Sinds 2016 werkt hij samen met de Corriere della Sera (een Italiaanse krant).