3 juli 2015

Mathieu Segers in FD: Europa heeft ideeën en moraal nodig om eurocrisis te bezweren

© iStockphoto.com
 

In een column in het Financieele Dagblad van 2 juli toont Europadeskundige dr. Mathieu Segers (Internationale en politieke geschiedenis) zich somber over de ontwikkelingen rond de euro: "De eurocrisis is nu zo uit de hand gelopen dat geld en instituties onvoldoende zijn om deze te bezweren."

Dr. Mathieu Segers

Na de val van de Muur zocht West-Europa in de jaren 90 houvast bij een nieuwe munt, terwijl er geen werkelijke eenheid ontstond: "de muntunie als de nieuwe kleren van de keizer." Volgens Segers zijn er nu vooral ideeën en moraal nodig om het tij te keren. Niet Duitsland of Griekenland, waar alle ogen momenteel op zijn gericht, zijn daarin de hoofdrolspelers, maar Frankrijk, de "geestelijk vader" van de euro. "Frankrijk kan niet zonder de euro. Maar de euro en Duitsland kunnen niet veel langer zonder een sterk en leidend Frankrijk."

EenVandaag

Op 3 juli sprak Mathieu Segers ook bij radio EenVandaag over de posities van Duitsland en Frankrijk in de eurozone. Zij zijn verdeeld over de opstelling tegenover Griekenland, en zolang Frankrijk en Duitsland niet op één lijn zitten komt een echte oplossing steeds verder weg te liggen, zegt Segers. Terwijl Frankrijk de deur voor Griekenland tot het allerlaatste moment op een kier wil houden, heeft Angela Merkel deze week in de Bondsdag verkondigd dat er niets zal gebeuren totdat het referendum in Griekenland is geweest. De Fransen waren heel erg ontevreden over deze "unilaterale move" van Duitsland, aldus Segers.