Masterstudente Debbie van Bommel wint Unilever Research Prijs

In mei studeerde masterstudente Development and Socialisation in Childhood and Adolescence Debbie van Bommel af op conflicten tussen moeders en adolescenten. Haar begeleider, hoogleraar Susan Branje (Jeugd & Gezin), was onder de indruk van de masterthesis en nomineerde de afgestudeerde studente voor de Unilever Research Prijs 2017. Tot Van Bommels verrassing kreeg ze de prijs toegekend. “In een mail van Unilever stond: Gefeliciteerd, je hebt gewonnen! Ik geloofde het niet. Dacht dat het spam was. Maar collega’s die ik het voorlegde, verzekerden me: je hebt de prijs.”

Van Bommel beschrijft in haar masterthesis conflicten tussen moeders en hun kinderen, in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar. “Het ging mij om de conflictinteractie tussen moeders en de adolescenten. Mijn verwachting, dat in een conflictsituatie de moeder een sturende rol heeft, klopte. Het is voor moeders van belang om positief gedrag te tonen nadat er in het conflict negativiteit is ontstaan. Doen zij dat niet, dan wordt hun negativiteit door de adolescent beantwoord met nog meer negativiteit. Dat is weinig bevorderlijk voor het emotioneel welbevinden van de jongere.”

Niet aan lunch toegekomen

Donderdagmiddag 7 december hield Van Bommel haar posterpresentatie in de Vlaardingens Research&Development-vestiging van Unilever. “Er was veel belangstelling voor mijn presentatie. Het publiek bleef ook almaar vragen stellen, erg vleiend natuurlijk. Wel jammer dat ik hierdoor niet aan de opgediende lunch ben toegekomen. Die zag er erg smakelijk uit.”

Cheque en trofee

In de aula van het R&D-centrum kreeg de Utrechtse studente, samen met twaalf andere prijswinnaars, een trofee en een cheque van 2500 euro uitgereikt. “Ook sprak ik de directeur van Unilever. Hij zei me dat hij mijn onderzoek zelf had gelezen, en dat het hem interesseerde.” Wat ze met het gewonnen geld gaat doen, weet Van Bommel nog niet. De trofee heeft een plek gekregen, thuis, op de boekenplank.

Jaarlijks reikt Unilever R&D Vlaardingen de Unilever Research Prijzen uit. Unilever spreekt hiermee haar waardering uit voor hoogstaand wetenschappelijk onderzoek zoals dat aan de Nederlandse universiteiten wordt onderricht.