17 september 2019

Masterstudent Farmacie wint Nederlands Kampioenschap Consultvoering

Hanne Borgers

Farmaciestudent Hanne Borgers heeft dit jaar het NK-Consultvoering gewonnen. Hiermee is ze de beste apotheker-student in het helpen van patiënten. Als winnaar van de wedstrijd mocht Borgers Nederland vertegenwoordigen op het internationale studentencongres in Kigali, Rwanda, waar ze opnieuw in de prijzen viel.

Oog in oog met acteurs

Het NK-Consultvoering is een wedstrijd voor Nederlandse studenten Farmacie. Deelnemers komen oog in oog te staan met acteurs met een medische klacht en moeten zien te achterhalen wat het probleem is, de patiënt helpen en een goed advies geven. De jury bestaat uit docenten van de opleidingen en bepaalt uiteindelijk wie het beste gesprek heeft gevoerd.

Maatschappelijk belang

De vaardigheid van een toekomstige apotheker om een goed consult te voeren is van groot maatschappelijk belang. De apotheker wordt immers steeds vaker gezien als zorgverlener. Toch komt het soms nog te weinig naar voren in de opleidingen. Met het Nederlands Kampioenschap wil de initiatiefnemer, de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (KNPSV), er extra aandacht op vestigen.

Vierde van de wereld

De Nederlands kampioen reisde na het behalen van de titel af naar Kigali in Rwanda. Daar nam ze het op tegen farmaciestudenten uit de hele wereld tijdens het jaarlijkse congres van de International Pharmaceutical Students' Federation. “Bijkomende uitdaging is dat patiëntcontact wereldwijd erg verschillend is”, zegt Borgers. “Het was heel leerzaam hierover in gesprek te gaan.” Borgers eindigde uiteindelijk op de vierde plek én won en passant een wedstrijd in het bereiden van geneesmiddelen.