Markus Weingarth wint ICMRBS Founders’ Medal

Prijs voor vernieuwend onderzoek naar de werking van antibiotica

Voor zijn grensverleggende onderzoek naar de werking van antibiotica ontvangt Markus Weingarth de Founders’ Medal. De prijs is toegekend door de International Council on Magnetic Resonance in Biological Systems (ICMRBS). Weingarth nam de medaille in ontvangst tijdens het ICMRBS-symposium in Boston.

Markus Weingarth
Dr. Markus Weingarth ontvangt de Founders' Medal uit handen van juryvoorzitter Mei Hong.

Met een techniek genaamd nucleaire magnetische resonantie (NMR) ontsluiert universitair hoofddocent Markus Weingarth hoe antibiotica bacteriën doden. Door nieuwe NMR-technieken te ontwikkelen, kunnen Weingarth en zijn team de dodelijke werking van antibiotica bestuderen tot op de schaal van afzonderlijke atomen. De kennis die hieruit voortvloeit, kan het vertrekpunt zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie antibiotica. Zulke middelen kunnen een nieuw wapen vormen in de strijd tegen schadelijke bacteriën die resistent zijn tegen huidige antibiotica.

De ICMRBS Founders’ Medal wordt tweejaarlijks toegekend aan jonge, getalenteerde wetenschappers door de International Council of Magnetic Resonance in Biological Systems (ICMRBS). Binnen het vakgebied van NMR-spectroscopie staat de prijs bekend als zeer prestigieus. Eerdere laureaten hebben evenals Weingarth belangrijke bijdragen geleverd in de ontwikkeling van NMR-technieken. Velen van hen ontwikkelden zich daarin tot toonaangevende wetenschappers.

Belangrijke biomedische vragen

In een juryverklaring prijst het ICMRBS het werk van Weingarth. “Met deze medaille erkennen we Markus’ baanbrekende studies naar de structuren en werkingsmechanismen van membraan-actieve antibiotica.” Volgens de ICMRBS toont Weingarth aan “hoe moderne vaste-stof NMR-methoden bruikbaar zijn om enkele van de belangrijkste biomedische vragen van vandaag te beantwoorden.”

ERC Consolidator

Eerder dit jaar ontving Weingarth een ERC Consolidator Grant. Zijn onderzoek heeft geleid tot opmerkelijke wetenschappelijke publicaties, waaronder een recent artikel in het vakblad Nature. In dat artikel laten Weingarth en zijn team zien hoe het antibioticum teixobactine een dubbele strategie gebruikt om bacteriën te doden.