31 augustus 2017

Marjo van Koppen benoemd tot hoogleraar Variatielinguïstiek

Dr. Marjo van Koppen is per 1 september 2017 benoemd tot hoogleraar Variatielinguïstiek aan de faculteit Geesteswetenschappen. De leerstoel is ondergebracht bij het departement Talen, Literatuur en Communicatie en is nauw verbonden met het Utrecht Institute of Linguistics (UiL OTS).

Tevens zal van Koppen vanaf 1 september werkzaam zijn aan het Meertens Instituut als senior-onderzoeker.

Dr. Marjo van Koppen

Marjo van Koppen

Marjo van Koppen werkt sinds 2005 als postdoc en later als universitair docent in Utrecht, nadat ze in Leiden promoveerde. In 2010 won ze de universitaire prijs “jong docent van het jaar”, op voordracht van studievereniging Awater. Voor haar taalkundige onderzoek verwierf ze diverse subsidies, waaronder een NWO-Vidi. In 2016 startte een onderzoeksproject dat ze samen met historisch letterkundige dr.  Feike Dietz bij NWO verwierf: Taaldynamiek in de Nederlandse Gouden Eeuw: Taalkundige en sociaal-culturele aspecten van variatie binnen auteurs.

Haar onderwijs en onderzoek richten zich vooral op de taalkunde van het Nederlands. Zij is geïnteresseerd in de syntactische variatie binnen het Nederlands: de zinsbouw van Nederlandse dialecten en oudere fasen van het Nederlands. Zij bekijkt die varianten vanuit een generatief taalkundig perspectief.

Taalstaat

In de Taalstaat (NPO radio 1, 2 september 2017 vanaf 12:38:30) vertelt zij over haar nieuwe aanstelling aan de Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut.