6 juni 2019

Marit Berends Jong Historicus van het Jaar 2019

Marit Berends

“Zowel online als offline laten zien hoe veelzijdig en belangrijk Geschiedenis is”. Met dit plan won Marit Berends op 3 juni de titel Jong Historicus van het Jaar 2019. Tijdens de finale in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam presenteerden drie genomineerde finalisten hun plan om jonge historici op weg te helpen. Komend jaar is Marit ambassadeur van Jonge Historici en Jong KNHG. 

Plan voor de toekomst 

Marit weefde haar persoonlijke verhaal in haar plan door in te zoomen op vragen als: welk werk wil je doen met de brede studie Geschiedenis en hoe kom je op de plek die je graag wil. Komend jaar wil ze excursies organiseren naar plekken waar historici werken, en dan niet alleen de voor de hand liggende plekken. Van de historici die we bezoeken wil ze promotiefilmpjes maken en podcast-afleveringen om de handvatten en tips van de historici voor een breed publiek toegankelijk te maken. Deze online middelen kunnen ook door studieadviseurs en decanen worden ingezet om te laten zien wat je met de studie Geschiedenis kan doen. 

cultuurgeschiedenis

Door een stage en het vak Publieksgeschiedenis tijdens mijn master Cultuurgeschiedenis kwam ik erachter wat ik als werk wilde doen: werken in de culturele sector en geschiedenis overdragen naar een breed publiek.

Marit Berends studeerde Geschiedenis aan de RUG in Groningen en deed haar master Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze is een historische duizendpoot: ze werkt als ZZP’er voor de Maand van de Geschiedenis en doet een traineeship voor fondsenwerving in de culturele sector, waarbij ze onder andere in het Spoorwegmuseum werkt. In haar vrije tijd zette ze een Instagramaccount op, Cultuursnuiver, waar ze als cultuurhistoricus tips geeft aan haar publiek (3400+ volgers) over o.a. cultuur, musea, kunst en podcasts. Marit Berends: "Door een stage en het vak Publieksgeschiedenis tijdens mijn master Cultuurgeschiedenis kwam ik erachter wat ik als werk wilde doen: werken in de culturele sector en geschiedenis overdragen naar een breed publiek. Ook zorgde het voor een hele mooie inhoudelijke basis om te leren nadenken over cultuur, identiteit, geschiedenis in musea en hedendaagse discussies." 

Marit Berends
    Marit Berends

De verkiezing  

Jong KNHG en Jonge Historici organiseerden dit jaar de verkiezing voor de derde keer. Het is een stimuleringsprijs om jonge historici een podium te bieden. Tijdens drie rondes wordt bepaald wie de drie finalisten zijn. De jury bestond dit jaar uit Mineke Bosch (Hoogleraar Moderne Geschiedenis – Rijksuniversiteit Groningen), Aspha Bijnaar (Onafhankelijk onderzoeker, auteur, oprichter ‘Educatie Studio’), Ed Jonker (Bijzonder Hoogleraar Grondslagen van de Geschiedbeoefening – Universiteit Utrecht) en Kim Beerden (Universitair Docent Oudheid – Universiteit Leiden). Komend jaar gaat Marit met Jonge Historici en Jong KNHG haar plan voor de toekomst uitvoeren.