Marien Raat wint Vliegenthart Scriptieprijs 2023
Marien Raat wint met zijn masterscriptie de Vliegenthart Scriptieprijs 2023. Hij schreef zijn gecombineerde afstudeerscriptie genaamd Computation in Nested Closed Timelike Curves voor de masterprogramma’s History and Philosophy of Science en Computing Science.
Computation in Nested Closed Timelike Curves
Marien wordt beschreven als een genie in zijn vak, zijn scriptie gaat in op het probleem dat Turing ooit beschreef: De rekenkracht van computers is eindig en stopt bij het haltprobleem. Een probleem zo zwaar om te berekenen dat computers er simpelweg geen capaciteit voor overhouden, laat staan voor nog complexere problemen. Marien beargumenteert echter dat met de huidige kennis, waaronder quantum mechanica en time loops, het mogelijk kan zijn de rekenkracht van computers toch uit te breiden en moeilijkere – voorheen onoplosbare – problemen te laten berekenen, en zo Turing’s ongelijk te bewijzen. Je hebt daarvoor goed geplaatste time loops nodig die ruimte in de computer vrijmaken op precies het juiste moment. De scriptie wordt beschreven als precies, doortastend en duidelijk, net als de lekensamenvatting die het mogelijk maakt voor bijna iedereen om de basis van zijn scriptie te begrijpen, en raakt aan een probleem dat al langer hersenen kraakt: kunnen we door de ogenschijnlijke grenzen van rekenkracht breken die computers op dit moment in hun greep houdt?
Juryoordeel
Alle masterscripties in het domein van de Natural Sciences die dit jaar hebben meegedongen naar de Vliegenthart-scriptieprijs zijn door de jury als uitstekend en uitmuntend aangemerkt. Marien Raat’s onderzoek, waarmee hij cum laude is afgestudeerd en volgens zijn scriptiebegeleiders een briljant stuk werk heeft afgeleverd, springt er vanwege twee specifieke redenen bovenuit.
Ten eerste identificeerde Marien voor zijn onderzoek een hiaat in de argumentatie van een eerder gepubliceerd artikel en zocht hij contact met de auteurs om te bespreken hoe dit hiaat overbrugd kon worden. Ten tweede behandelt de scriptie een zeer fundamenteel probleem en biedt het een frisse kijk op het onderwerp vanuit verschillende perspectieven van de natuurkunde, informatica en filosofie.
Door deze aanpak en uitwerking toont Marien aan over twee vaardigheden te beschikken die van vitaal belang zijn voor een gezonde en toekomstgerichte onderzoekscultuur: het initiëren van een open en kritische discussie over de beperkingen van ons werk en dat van anderen en het creëren van vertrouwde ruimtes om raakvlakken van verschillende disciplines te verkennen om zo te werken aan moeilijke fundamentele problemen waarvoor een onmiddellijke toepassing niet voor de hand ligt. Een voor zo’n jonge onderzoeker een bewonderwaardige prestatie waarmee de jury hem van harte feliciteert.