10 april 2015

Marco Mostert over middeleeuwse remedie tegen MRSA-bacterie

MRSA-bacterie - Wikimedia Commons/NIAID/NIH
MRSA-bacterie - Wikimedia Commons/NIAID/NIH

Een middeleeuws recept tegen oogontsteking blijkt te werken tegen de multiresistente MRSA-bacterie. Dat ontdekten Britse microbiologen onlangs. Prof. dr. Marco Mostert, hoogleraar Middeleeuwse schriftcultuur, vertelde over middeleeuwse geneeskunde bij radio Een Vandaag (8 april).

Prof. dr. Marco Mostert

De gevaarlijke ziekenhuisbacterie MRSA is resistent voor verschillende antibiotica. Maar een mengsel van ui, knoflook, wijn en koeienmaag biedt mogelijk uitkomst. De Britse onderzoekers vonden het recept in Bald's Leechbook, een medisch handboek uit de tiende eeuw. 

Mostert geeft in het interview aan dat er in de Middeleeuwen zeker niet alleen kwakzalvers rondliepen maar dat er wel degelijk veel - op ervaring gebaseerde - medische kennis aanwezig was, onder andere over de heilzame werking van allerlei kruiden. Ook aan middeleeuwse skeletten kun je soms zien wat voor medische ingrepen er met succes werden gedaan. Er zijn bijvoorbeeld skeletten gevonden met kunsttanden en met sporen van trepanaties (schedellichtingen, waarbij het teruggeplaatste stukje schedelbot gewoon weer was vastgegroeid).