Marcel Lubbers benoemd tot hoogleraar

Marcel Lubbers wordt per 1 september 2020 benoemd tot hoogleraar ‘Interdisciplinary Social Science: Relations between groups and cultures’. Met deze leerstoel gaat Lubbers binnen Interdisciplinaire sociale wetenschap onder meer onderzoek doen naar de integratiepaden van recente migranten, de reactie van de ontvangende samenleving op immigratie, en de relatie daartussen.

Marcel Lubbers
Marcel Lubbers

Momenteel is Lubbers (47) als hoogleraar 'Insluiting en uitsluiting van migranten' verbonden aan de Radboud Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen. Ook is hij bij NIDI-KNAW onderzoeker binnen de themagroep 'Migratie en Migranten'. Lubbers analyseerde onder meer radicaalrechts stemgedrag en euroscepsis, waarover hij vervolgens internationaal publiceerde. Om de rol van nationalisme in culturele consumptie nader te onderzoeken verwierf hij een VIDI-subsidie.

Ercomer

De nieuwe hoogleraar is geen onbekende van de Universiteit Utrecht. Van 2007 tot 2011 was hij universitair hoofddocent bij Algemene sociale wetenschappen. In die tijd werkte hij ook al met de onderzoekers die verenigd zijn in de ‘European Research Centre on Migration and Ethnic Relations’ (Ercomer). Lubbers: “Ook na mijn vertrek naar Nijmegen heb ik met groot plezier samengewerkt met deze experts op het terrein van migratie en integratie. Dat ik nu in de positie kom om leiding te gaan geven aan en nog intensiever samen te werken binnen de leerstoelgroep/Ercomer, is natuurlijk een prachtige kans.”