Maranke Wieringa wint Diversity & Inclusion Award 2022

Op vrijdag 25 maart is de Diversity & Inclusion Award 2022 uitgereikt door Diversity Dean Janneke Plantenga aan Maranke Wieringa, promovendus bij Geesteswetenschappen voor hun bijdrage aan bewustwording rond inclusie en validisme. De andere twee kanshebbers voor de award waren Hamed Noori en Kinan Alajak.

Icon Diversity & Inclusion Award

Maranke ontvangt naast de Award een bedrag van van € 2.500, dat kan worden ingezet voor diversiteitsbevordering bij de Universiteit Utrecht.

De Diversity & Inclusion Award 2022 werd uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie in het Academiegebouw. Het was één van de vele activiteiten die plaats vond in het kader van de Diversiteit maand maart. Dit jaar ontving de commissie acht nominaties. Allen waren van zeer hoge kwaliteit, aldus Janneke Plantenga. De juryleden waren Marieke de Bakker, John de Wit, Aylin Kurtkaya en Brigitte Prieshof. Alle drie genomineerden dragen op hun eigen manier bij aan meer inclusie bij de universiteit.

Maranke Wieringa
Maranke Wieringa (fotograaf: Ivar Pel)

De winnaar Maranke Wieringa is één van de oprichters en de drijvende kracht achter het interuniversitaire platform Accessible Academia. Met het platform wordt aandacht gevraagd voor de hindernissen die gehandicapte wetenschappers en studenten tegenkomen op universiteiten, en ruimte geboden voor het bespreken van die ervaringen. Daarnaast maakt Maranke met het platform zich hard voor verbetering van de positie van gehandicapte medewerkers en studenten van universiteiten. Maranke heeft ook een aanvraag gedaan voor een rolstoelkatheder in het Academiegebouw, heeft meerdere interviews over een toegankelijke werkomgeving en diens inclusiebeleving bij de universiteit gegeven en is ook actief op sociale media. Veder zet hen stappen om onderwijs inclusiever te maken. Cursussen zijn omgezet naar het Life Long Learning platform, zodat studenten in eigen tempo, en op afstand, kunnen werken. De jury is zeer onder de indruk van de verschillende activiteiten die Maranke ontplooit, ondanks de obstakels die hen in diens dagelijks werk ervaart.

De andere genomineerden voor de award waren dit jaar Hamed Noori en Kinan Alajak. Hamed Noori was Incluusion-student en heeft vanuit die ervaring, met hulp van anderen, in 2020 het Online Coaching Center opgezet, gevolgd door een internationaal platform voor gratis coaching, de Online Coaching Community. Zijn nieuwste initiatief is de Online Coaching Academy. Hij wordt gezien als rolmodel voor studentenwelzijn. De derde genomineerde was student Economics & Business Economics Kinan Alajak. Hij is de oprichter van the English Academy for Newcomers. De Academy helpt buitenlandse studenten bij hun voorbereiding op hun studie aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast heeft hij het Refugee Wellbeing and Integration Initiative gelanceerd. Hij is ook lid van de EDI Taskforce van de Utrecht School of Economics. De Diversity & Inclusion Award wordt sinds 2019 jaarlijks uitgereikt aan studenten en medewerkers die zich inzetten om de Universiteit meer divers en inclusiever te maken.
 

Bekijk de video van Maranke Wieringa