29 oktober 2018

Willemien Sanders en Linda Duits op NOS.nl

'Making a Murderer is geen realiteit'

Trailer Making A Murderer | deel 2 | Netflix

Op 24 oktober verscheen op NOS.nl een artikel over de Netflix-serie 'Making a Murderer', waarin dr. Willemien Sanders en dr. Linda Duits (Media en Performance Studies) zich afvragen in hoeverre de serie een beeld geeft van de werkelijkheid.

De Netflix-documentaireserie 'Making a Murderer' verhaalt over de zaak van Steven Avery en zijn neef Brendan Dassey, die ervan beschuldigd worden de Amerikaanse fotografe Theresa Halbach te hebben verkracht en vermoord. De serie volgt de rechtszaak die na de aanklacht volgde, maar richt zich vooral op de advocaten van de verdachten. Geeft de serie daarmee dan wel een objectief beeld?

commercie en drama

"'Making a Murderer' laat niet de werkelijkheid zien, dat moet je als kijker wel begrijpen. Het is een verhaal gebaseerd op de waarheid, maar ingekleurd met eisen van commercie en drama", zegt Willemien Sanders op NOS.nl. Het blijft een serie en de makers hebben artistieke vrijheid. Om ervoor te zorgen dat mensen de serie blijven kijken wordt ervoor gezorgd dat er voortdurend spanning en drama blijft bestaan.

ethisch onverantwoord

Omdat de serie verhaalt over echte mensen is de serie volgens Duits ethisch onverantwoord. "Het is oneerlijk ten opzichte van Avery, want hij heeft hoop gekregen, en het is ook oneerlijk voor alle betrokkenen. Eigenlijk is het een soort reality-televisie en dat is per definitie onethisch want de emoties van echte mensen worden uitgebuit om mooie televisie te maken", zegt ze. Het lijkt alsof de documentairemakers kijkers zelf willen laten oordelen. Maar door een partij meer aandacht te geven dan de ander, kan dat oordeel per definitie niet waarheidsgetrouw zijn.

institutions for open societies

Willemien Sanders is mediawetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.