Maak nu nog meer van jouw werk open access beschikbaar

Gebruik het amendement Taverne

Open access publiceren is een speerpunt van de Universiteit Utrecht. Onderzoek moet zo breed mogelijk beschikbaar zijn voor andere onderzoekers, maar ook voor de maatschappij. Door je werk open access te publiceren heeft een groter publiek toegang tot jouw onderzoek. Hierdoor heeft het meer bereik en kun je dus meer impact genereren met jouw resultaten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om direct open access te publiceren. Maar wat zijn je opties als dit niet mogelijk is? Bijvoorbeeld omdat je niet voldoende budget hebt om de kosten te betalen, of omdat je een hoofdstuk in een boek publiceert? Dan kan het Taverne amendement uitkomst bieden.

Amendement Taverne

In de auteurswet is het Artikel 25fa opgenomen, ook wel het amendement “Taverne” genoemd, naar toenmalig Kamerlid Joost Taverne. Op grond van dit artikel kunnen onderzoekers de gepubliceerde versie van hun wetenschappelijke publicaties open access beschikbaar maken na verloop van een redelijke termijn na de eerste publicatie. Nederlandse universiteiten hebben afgesproken dat deze termijn zes maanden is. Dit geldt ook als de uitgever zelf een langer embargo hanteert.

Het amendement maakt het mogelijk om kort wetenschappelijk werk (artikelen en hoofstukken) dat je al gepubliceerd hebt open access beschikbaar te maken. Dus juist ook werk dat je bij een traditioneel tijdschrift met abonnementsmodel hebt gepubliceerd. De universiteitsbibliotheek helpt je graag verder en kan jouw publicaties die in Pure geregistreerd zijn opnemen in de Utrecht University Repository.

Prof. dr. Marc Bonten, prof. dr. Els Rose en dr. Friedemann Polzin vertellen je in deze video waarom open access publiceren belangrijk is en waarom zij het gebruik van het Taverne amendement aanbevelen.

Lees meer

Lees hier meer over deze regeling en meld je aan. 

Meer informatie