Lorena De Vita ontvangt Heineken Young Scientists Award

Dr. Lorena De Vita. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Lorena De Vita. Foto: Ed van Rijswijk

Lorena De Vita (1987), universitair docent Geschiedenis van internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, krijgt de Heineken Young Scientists Award in het domein Humanities toegekend van de Stichting Alfred Heineken Fondsen.

Onderzoek dat bijdraagt aan relevantie van geesteswetenschappen

De jury van de Heineken Young Scientists Award prijst De Vita’s unieke benadering binnen het vakgebied internationale betrekkingen, “waarbij ze zich niet focust op de geschiedenissen van conflicten, maar de verzoening erna”. Hiermee draagt ze volgens de jury bij aan “het hedendaagse begrip van de context en de voorwaarden rondom verzoening en herstel”.

Bovendien waardeert de jury de maatschappelijke relevantie van De Vita’s werk en haar actieve rol in het publieke debat. “Hiermee draagt zij op eigen wijze bij aan het begrip van een actueel vraagstuk en toont ze bovendien de relevantie van de geesteswetenschappen voor maatschappelijke uitdagingen aan.”

Over Lorena De Vita

Lorena De Vita is universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen. Ze onderzoekt internationale geschiedenissen van diplomatie en herstel na conflict. In haar boek Israel politik: German-Israeli Relations, 1949-1969 concludeert ze bijvoorbeeld dat de verzoening tussen Duitsland en Israël na de Holocaust onder andere slaagde omdat aan beide kanten concrete belangen waren.

Momenteel doet De Vita onderzoek naar hoe herstel mogelijk is na massale schendingen van mensenrechten, zoals tijdens de Holocaust. Hiervoor bestudeert ze onder andere de dagboeken van de Duitse jurist Otto Küster. Hij was onderdeel van de onderhandelingen over herstelmaatregelen voor Holocaustoverlevenden.

Over de Heineken Young Scientists Award

De Stichting Alfred Heineken Fondsen reikt de Heineken Young Scientists Award iedere twee jaar uit aan vier veelbelovende jonge onderzoekers die zijn verbonden aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut. Als beloning ontvangt elke laureaat een vrij besteedbaar geldbedrag van 15.000 euro.