9 oktober 2017

Vijf onderzoekers van de faculteit Geesteswetenschappen te gast

Live-uitzending OVT vanuit het Academiegebouw in Utrecht

Foto: Femke Niehof

OVT (Radio 1) zond op 8 oktober live uit vanuit het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Tijdens de uitzending waren vijf onderzoekers van de faculteit Geesteswetenschappen te gast.

Interview Maarten Prak. Foto: Femke Niehof

Prof. dr. Maarten Prak vertelde de luisteraars over de Unie van Utrecht, de Dom en de Romeinse castellum Traiectum. Prof. dr. Oscar Gelderblom deed het nieuwe grootschalige onderzoeksproject Kasboekje van Nederland uit de doeken Dr. Christ Klep reageerde op het aftreden van Minister Hennis en Dr. Marieke Lefeber sprak over haar promotieonderzoek naar bellenspeelklokken. Dr. Barnita Bagchi is te gast om te praten over het boek Koh-I-Noor. De geschiedenis van ’s werelds bekendste diamant van William Dalrymple en Anita Anand.

Aftrap Kasboekje van Nederland

Maakte geld gelukkig? Hoe gaan Nederlanders met geld om? Prof. dr. Oscar Gelderblom was te gast om te praten over het Kasboekje van Nederland. Een grootschalig onderzoek naar de financiele geschiedenis van Nederland wat op 8 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap werd afgetrapt. Gelderblom roept alle Nederlanders op om financiële documenten in te leveren. Een aantal mensen die aan deze oproep reeds hebben voldaan waren te gast in de uitzending. Op 8 oktober opende de Universiteit Utrecht ook de deuren voor alle mensen die financiële documenten en bijbehorende verhalen wilden delen. Er waren lezingen en een debat over financiele opvoeding. Klik hier voor een foto-impressie van de publieksdag.

Kasboekje van Nederland
Kasboekje van Nederland. Foto: Femke Niehof

Aftreden Minister Hennis

Militair historicus dr. Christ Klep was te gast naar aanleiding van het aftreden van minister Hennis van Defensie. Hij praat over de cultuur in het Nederlandse leger, is deze in de loop der tijd veranderd? En hoe gaat men om met beroepsgerelateerde ongelukken in het leger?

Vieze klokkenliedjes

Dr. Marieke Lefeber is op 4 oktober 2017 gepromoveerd op het repertoire van bellenspeelklokken in de 18e eeuw. Opvallend is dat het repertoire ook veel luchtige, boertige en pikantie liedjes bevat. Tijdens de uitzending reflecteert ze op drie melodietjes, waaronder het Wilhelmus en het pikante Merliton.

Koh-I-Noor, de beroemdste diamant op aarde

De beroemdste diamant op aarde, ook wel berg van licht genoemd, heeft sinds deze week een eigen historie. Ze blijkt nauw verweven met hebzucht, moord, marteling, kolonialisme en diefstal. En ze is opgeschreven in het boek Koh-I-Noor. De geschiedenis van ’s werelds bekendste diamant van William Dalrymple en Anita Anand. India-kenner en literatuurwetenschapper Barnita Bagchi las het boek en kwam erover vertellen.