13 maart 2018

LinC Lage Landen: Vlaams-Nederlands onderwijsprogramma voor leiders in cultuur

theaterzaal

De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Antwerpen bieden vanaf september 2018 een gezamenlijk executive onderwijsprogramma aan, voor leiders uit de culturele sector.

Het Vlaams-Nederlandse programma heet Leiderschap in Cultuur Lage Landen (LinC Lage Landen) en bouwt verder op het Nederlandse programma Leiderschap in Cultuur (LinC). Het biedt in de eerste editie plaats aan twintig deelnemers: tien uit Nederland en tien uit Vlaanderen. LinC Lage Landen is een éénjarig executive onderwijsprogramma, bedoeld voor leidinggevenden uit de cultuursector met minimaal vijf jaar werkervaring. Het onderwijs wordt gegeven door de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Antwerpen. Deelnemers buigen zich over vraagstukken als het financieel gezond houden van de cultuursector, samenwerking tussen culturele instellingen en persoonlijk leiderschap.

Steun van Nederlandse en Vlaamse ministers

"We kunnen ongelooflijk veel van elkaar leren."

Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven is verheugd dat LinC samen met Vlaanderen optrekt. “Linc Lage Landen gaat de komende jaren een belangrijke bijdrage leveren aan het nog verder versterken van het leiderschap in de Nederlandse en Vlaamse culturele sector. Cultuur laat zich niet tegenhouden door grenzen. Werken aan versterken van leiderschap gelukkig ook niet.” De Vlaamse minister Sven Gatz vult aan: “Uitdagingen als de aandacht voor aanvullende financiering in het culturele veld kunnen over de grenzen heen aangepakt worden.”

Volgens Annick Schramme van de Universiteit Antwerpen/Antwerpen Management School was de ambitie er al langer om voor ons gehele taalgebied een gemeenschappelijk leiderschapsprogramma te ontwikkelen. “We kunnen ongelooflijk veel van elkaar leren en dat gaan we in dit programma ook doen.” Paul Adriaanse van de Universiteit Utrecht: “LinC is in Nederland een begrip geworden. De stap over de grens kan het alleen maar beter en rijker maken.”

Aanmelden voor LinC Lage Landen kan tot 30 april 2018.