30 november 2018

Universiteit Utrecht goed vertegenwoordigd op lijst met 1% meest geciteerde wetenschappers

Lijst met meest geciteerde onderzoekers telt 29 Utrechtse wetenschappers

Op de lijst met de 1% meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 29 wetenschappers die verbonden zijn aan de Universiteit Utrecht. De lijst werd dinsdag bekendgemaakt door Clarivate Analytics, een Amerikaans bedrijf dat diensten aanbiedt voor wetenschappelijk onderzoek.

Van de wetenschappers die veel worden geciteerd in onderzoeken van collega's, komt ruim de helft uit Amerika. Nederland staat op plek zes, met 189 wetenschapers. Hiervan zijn er dus 29 verbonden aan de UU. Ze werken in verschillende vakgebieden.

Negen Utrechtse onderzoekers zijn ingedeeld in de categorie cross-field. Zij worden in verschillende vakgebieden geciteerd. Clarivate Analytics wil zo 'kunstmatige muren tussen disciplines' doorbreken. De lijst is dit jaar voor de vijfde keer samengesteld.

Door het Nutrient Network kan ik aan grote ecologische onderzoeksvragen werken, dat zou als individu nooit lukken

Tot zijn eigen verbazing staat Yann Hautier, universitair hoofddocent Ecologie & Biodiversiteit, dit jaar voor het eerst ook op deze lijst. Hij publiceert veel sinds hij veel samenwerkt met collega's van over de hele wereld. “Al sinds mijn promotie ben ik betrokken bij het Nutrient Network, een wereldwijd netwerk dat onderzoek doet naar de effecten van nutriënten, zoals kunstmest, op biodiversiteit. Het netwerk heeft een gestandaardiseerde methode geïntroduceerd voor ecologische experimenten, zodat we resultaten van over de hele wereld kunnen vergelijken. Onderdeel zijn van dit netwerk heeft me veel gebracht: verschillende wetenschappers over de hele wereld ontmoeten, kunnen samenwerken met al die slimme mensen… Daardoor kun je aan grote ecologische onderzoeksvragen werken, wat onmogelijk zou zijn om als individu te doen. Een van de hoogtepunten was een publicatie in Nature in 2014.”

“Het Nutrient Network lijkt eigenlijk een soort revolutie te zijn begonnen, er zijn nu meer van dat soort netwerken. Wij publiceerden al snel een paar invloedrijke artikelen en dat liet echt de kracht van zo’n netwerk zien. We hebben daarmee laten zien dat we grotere problemen kunnen oplossen door niet met elkaar te concurreren, maar juist onze data te delen en samen te werken aan publicaties."