Lezing Antal van den Bosch en Dong Nguyen: Geesteswetenschappen en Artificial Intelligence

CDH hybride lezing

Op donderdagmiddag 16 februari geven Antal van den Bosch en Dong Nguyen een lezing over de impact van de recente ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) op de taalkunde en de digital humanities. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom om zich op te geven!

Vanuit hun verschillende expertises – Geestestwetenschappen en Bèta – zullen Antal van den Bosch en Dong Nguyen verschillende perspectieven bieden. Het algemene huidige perspectief van het vakgebied van Artificial Intelligence op taal, een van de meest voorkomende en prominente producten van de menselijke geest, kan worden samengevat als ‘een eindeloze stroom van zeer interessante data’. De nieuwste AI-ontwikkelingen, Large Language Models zoals ChatGPT, implementeren deze visie tot het uiterste en zijn getraind op de eindeloze hoeveelheden taal die je op het internet vindt; hun opvallende capaciteit als ‘stochastische papegaaien’ om tekst te genereren lijkt de kunstmatige algemene intelligentie zelfs een stap dichterbij te hebben gebracht.

Maar brengt deze extreem datagedreven benadering het beantwoorden van de grote oude theoretische vragen over taal dichterbij? Wat is de rol van theorie in dit datagedreven tijdperk? En wat is de impact van grote taalmodellen op gebieden als digital humanities, die niet zo ‘question-free’ zijn als deze modellen lijken te zijn?

De CDH lezing Humanities and AI – One answer to a million questions? is op locatie te volgen en online. We moedigen iedereen aan die kan, om langs te komen op locatie in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad! Voertaal van de lezing is Engels.

Geef je hier op