12 maart 2019

Lever je doppen in! En draag bij aan de opleiding van geleidehonden

Als de hond de beste vriend van de mens is, dan is de blindengeleidehond dat al helemaal. Lever je plastic doppen in bij de inzamelpunten en help KNGF Geleidehonden om meer van deze trouwe viervoeters te trainen

Hoe, wat, waar?

De plastic dop van je drinkflesje of pindakaaspot is geld waard. Gooi ‘m daarom niet weg, maar laat ‘m achter in de inzamelbakken (zie foto rechts) op een van de volgende plekken:

- Ingang Bestuursgebouw

- Kantine Educatorium

- Universiteitsbibliotheek Binnenstad

De opbrengst van deze doppen is niet niks; inmiddels heeft KNGF al €40.000,- opgehaald. Jij kunt ze helpen aan een nog hogere opbrengst en scoort tegelijkertijd duurzaamheidspunten.

Deze drie inzamelpunten vormen samen de pilot van het inzamelproject voor KNGF door Green Office Utrecht. Blijken de inzamelpunten een succes, dan wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor uitbreiding naar andere UU-locaties. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op met Green Office Utrecht via greenoffice@uu.nl of 06-28831459.

Dus zolang ik mijn flessendoppen doneer, hoef ik me geen zorgen te maken over plastic?

Nou, niet helemaal... het verminderen of hergebruiken van je ‘afval’ gaat nog altijd boven recycling. In plaats van een wegwerpitem te gebruiken en recyclen, kies je dus beter voor een herbruikbaar alternatief. Op onze campus wordt het langzaam maar zeker gemakkelijker om je plastic afval te verminderen. Zo bevatten de drankautomaten in universiteitsgebouwen geen wegwerpflesjes meer. In plaats daarvan kies je voor een herbruikbare fles, gevuld met heerlijk Nederlands kraanwater.

Een belangrijke stap, want het gebruik van wegwerpflesjes water verhoogt de vraag naar plastic wegwerpproducten, met als gevolg méér plastic dat een negatief effect heeft op ons land, water en onze gezondheid. Plasticrecycling gaat deze ontwikkeling enigszins tegen, maar de beste oplossing is om ons plasticverbruik bij de bron aan te pakken.