19 december 2017

Lennart de Groot in Nationale Wetenschapsquiz 2017

Elke kerst kun je thuis op de bank genieten en meedoen met de Nationale Wetenschapsquiz. Dit jaar verdedigde Lennart de Groot, aardwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, zijn titel als wetenschapper en bracht Nederland wat bij over aardmagnetisme.

Lennart de Groot
Lennart de Groot. Foto: Ed van Rijswijk

Wetenschappers en niet-wetenschappers proberen in de Nationale Wetenschapsquiz de juiste antwoorden te vinden op wetenschappelijke vragen die op het eerste gezicht makkelijk lijken, maar vaak ingewikkelder zijn dan doet vermoeden. Lennart de Groot is een van de drie deelnemende wetenschappers. “Omdat de vragen elk jaar zo uiteenlopend zijn is het lastig te voorspellen wie er zal winnen”, vertelt De Groot. “Maar ik ga er natuurlijk volledig voor. De gelegenheid krijgen om je eigen onderzoek in een mini-college van twee minuten op dit podium toe te lichten is natuurlijk ook heel erg leuk."

De Groot vormt tijdens de quiz een gelegenheidsduo met kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort. Samen strijden ze tegen duo Jasper van Kuijk (cabaretier) en Barbara Braams (neurowetenschapper) en tegen Ellen Deckwitz (dichter) en Marleen Kamperman (chemicus).

Tijdens de uitzending krijgt De Groot de gelegenheid om op bijzondere wijze te laten zien hoe hij in zijn onderzoek te werk gaat. Bekijk hieronder hoe dat ging.